Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Henk de Jong en Johnny Jansen: 'Gewone, uit de klei getrokken jongens'

Gewone, uit de klei getrokken jongens. Zo zien de trainers Johnny Jansen en Henk de Jong zichzelf en elkaar. Ze vertellen in de slotfase van 2019 over SC Cambuur, SC Heerenveen, hun vak en vriendschap.

Henk de Jong is nog maar net gaan zitten of hij wijst naar een tafeltje met vier stoelen bij het raam, 10 meter verderop. ,,Daar zaten mijn vrouw Diana en ik tien jaar geleden toen bij haar plotseling de weeën begonnen”, vertelt hij. ,,We hadden nog tijd om naar huis te gaan. Niet veel later is onze zoon Steffan geboren.”

Altijd als de trainer van Cambuur hier is, in Het Witte Huis in Olterterp, moet hij denken aan die bijzondere dag in 2009.

Een decennium later ziet hij om de haverklap bekenden naar binnen stappen. Allemaal Drachtsters, weet De Jong. Er is werkelijk niemand bij die hij niet kent. ,,Ik zoek ze straks wel even op.”

Grotere auto

Dan rijdt een auto het parkeerterrein op. Het is een net wat grotere dan die van De Jong. ,,Daar heb je Johnny, je ziet direct dat ze bij Heerenveen wat meer verdienen dan bij Cambuur”, grapt de Cambuur-coach. ,,Maar begrijp me niet verkeerd: het komt hem toe om hoofdtrainer te zijn. Dat had eigenlijk al eerder gemoeten. Hij heeft heel veel kwaliteiten. Dat weet John zelf ook wel.”

De begroeting die volgt als Jansen zijn entree maakt, is allerhartelijkst. Het is te merken dat de trainers van Heerenveen en Cambuur elkaar al lang kennen. Twee uren lang blijven ze praten en lachen. Stiltes vallen er niet.

,,Ik was een kleine twintig jaar geleden assistent-trainer bij Heerenveen”, vertelt De Jong. ,,En daarnaast had ik als taak om een jeugdtrainer te helpen. Dat was in dit geval dus Johnny, bij de B-junioren. Johnny was echt zo’n mannetje. Als hij weer eens tekeerging tegen de jongens, zei ik vaak: ‘Rustig John, rustig’.”

Vesuvius

Jansen lacht. ,,Ze noemden me op de club wel Vesuvius. Als ik het ergens niet mee eens was en vond dat het anders moest, dan knalde ik erop. Boem! Zowel intern als op het veld. Later dacht ik dan vaak: oetlul, dat had je anders moeten doen. Ik ben inmiddels rustiger geworden. Ik ontplof nog weleens, maar minder vaak.” Hij heeft zich de adviezen die De Jong destijds gaf, ter harte genomen.

Beide trainers hebben altijd contact gehouden. Sterker, ze zijn vrienden geworden. Van de hevige rivaliteit tussen beide Friese profclubs is in de onderlinge verhoudingen tussen beide mannen niets te merken.

,,We gunnen elkaar het beste”, zegt De Jong. ,,Dat snappen de mensen soms niet. Ik ben trainer van Cambuur, maar hoop dat het Heerenveen goed gaat. Ik vind dat logisch. John zit daar. Als hij met zijn team Europees voetbal haalt, koop ik een kaartje.”

Jansen knikt. Andersom is het net zo. ,,Cambuur is gewoon een mooie club, een club van de stad. Er is altijd sfeer. Ik vind het oprecht mooi dat het goed gaat in Leeuwarden en hoop voor Henk dat hij dit seizoen kampioen wordt.”

Mocht Cambuur promoveren, en die kans is groot, dan krijgt Heerenveen er een concurrent bij op het hoogste niveau. Niet alleen sportief, ook zakelijk. Zeker als Cambuur er in 2021 in slaagt als eredivisieclub het nieuwe stadion te betrekken en sponsoren veel meer kan bieden dan in het huidige onderkomen het geval is. Geen probleem, denkt Jansen. ,,Ik denk in uitdagingen. Wij moeten als club onze eigen koers varen.”

Identiteit

Zo is het, vult De Jong aan. ,,En het is ongelooflijk belangrijk dat je als club je eigen identiteit hebt en houdt. Dat de supporters een hekel aan elkaar hebben is toch mooi? Dat vind ik machtig.”

,,Daar zegt Henk wat”, merkt Jansen op. ,,De identiteit van Heerenveen, het clubgevoel, was de afgelopen jaren vervaagd, terwijl we er juist hartstikke zuinig op moeten zijn. Wat andere clubs daar dan van vinden, zal me aan mijn reet roesten. ”

De twee mannen komen geregeld bij elkaar over de vloer. ,,Johnny kwam een keer vissen, mooi bij het water dat grenst aan onze achtertuin. Hij had Jeffrey Talan (huidige assistent van Jansen, red.) meegenomen. Jef had beet, maar had niet in de gaten dat hij een vis aan de haak had hangen. Hij wist niet wat hij meemaakte. Een vis! Mooi jong. We gaan komende zomer misschien wel weer vissen. Als John komt, blijft hij vaak uren. Diana is ook gek met hem. Andersom ook.”

,,Vorig jaar was ik bij Henk”, vertelt Jansen. ,,Op een gegeven moment gingen we wat te eten halen bij café-snackbar ’t Hoekje. We belandden aan de bar. Daar hadden we best uren kunnen blijven zitten, zo gezellig was het. Maar het huis zat vol, we hadden ook eten voor de rest. We moesten wel terug.” De Jong: ,,We hadden anders zo vijftien biertjes kunnen drinken.”

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen beide mannen zijn groot, zeggen de twee. ,,We zijn gewone jongens die weten hoe het leven in elkaar zit”, zegt De Jong. Jansen: ,,Sporten, vissen, een drankje doen: we zijn gewone, uit de klei getrokken jongens. Maar ik houd er wel rekening mee dat ik een soort van publiek figuur ben nu. Ik ben in staat om, als het goed gaat, op tafel te gaan dansen. In Noordwolde zou dat nog steeds wel kunnen, maar in Heerenveen niet denk ik.” De Jong: ,,Straks gaan ze je nog stiekem filmen en sta je op Twitter. Dat heb ik al vaak meegemaakt.”

Qua aanpak is Henk de Jong een voorbeeld voor Johnny Jansen, zegt de Heerenveen-trainer. ,,Hij is zo enthousiast. Dat straalt af op de hele club. Dat vind ik echt knap. Nu ik zelf hoofdtrainer ben, merk ik dat ik een andere rol heb gekregen bij Heerenveen. Ik ben nog steeds gewoon Johnny, maar vervul opeens een voortrekkersrol. Ik wil dat er een gevoel van veiligheid heerst bij de club, dat iedereen die er werkt zich thuis voelt.”

Sfeer

,,Veel trainers vergeten dat ze de sfeer binnen een club bepalen”, zegt De Jong. ,,Je moet altijd goedemorgen zeggen als je binnenkomt, plezier maken, met iedereen even een praatje maken, goed zijn voor je spelers. Dan gaat iedereen voor je door het vuur. Echt waar. Dat zien potentiële sponsoren ook. Je moet dingen samen doen bij een club. Niet voor niets hadden we in een paar maanden een miljoen bij elkaar voor het spelersfonds.”

Ook niet onbelangrijk voor voetbaltrainers: kennis van het spelletje. ,,Spelers weten precies of een coach verstand heeft van voetbal of niet”, vertelt de trainer van Cambuur.

Jansen: ,,Ik weet nog dat ik een jaar of zes geleden op de cursus Coach Betaald Voetbal de vraag kreeg of ik niet te jong was om hoofdtrainer te worden, of de groep me wel zou pruimen. Nu weet ik: je kunt een grote naam hebben, maar als je geen inhoud hebt, kun je het vergeten. Bij mij redeneren spelers misschien wel andersom. Ik ben geen grote naam, maar heb wel inhoud. Het doel is altijd om spelers beter te maken, om spijkerhard met elkaar te werken. Daar haal je uiteindelijk je plezier uit.”

,,Ik ben een idealist, een romanticus”, vertelt Henk de Jong. ,,Je moet als ploeg het stadion vol spelen. Zo denk ik over voetbal. Als supporter zou ik niet een seizoenkaart kopen van een club die niet leuk speelt. Als mensen zere ogen krijgen, dan komen ze niet meer.”

Overzicht

,,Maar er is wel iets veranderd sinds ik zes jaar geleden voor het eerst hoofdtrainer werd bij Cambuur”, vervolgt hij. ,,Ik wilde vroeger alles zelf doen. Nu ben ik meer een manager die het overzicht bewaart. Mijn assistenten Sandor van der Heide, Pascal Bosschaart, Martijn Barto en Peter van der Vlag en ik maken voor elke dag een plan. Die mannen krijgen de ruimte om daar vervolgens een training bij te bedenken. Ze hoeven voor mij niet bang te zijn. Het is een genot om naar te kijken. Het voelt goed om dingen uit handen te kunnen geven.”

Ook Jansen roemt zijn collega’s in de technische staf. ,,Jeffrey Talan en Hennie Spijkerman, een man met heel veel ervaring en humor, zijn top voor me. We spreken elke dag af wie wat doet en de volgende dag hebben we de zaken voorbereid. Dat geldt ook voor keeperstrainer Raymond Vissers. Ik geniet er heel erg van om op het veld te staan. Gas geven. Daar krijg ik energie van. Eigenlijk denk ik net zoals Henk. Als wij goed voetballen, dan winnen we vanzelf van de ploegen die in het rechterrijtje staan en kunnen we af en toe stunten tegen de topploegen. Automatisch beland je dan bij de eerste negen.”

Henk de Jong ziet Johnny Jansen nog lang als hoofdtrainer bij Heerenveen blijven. ,,Misschien wel langer dan Foppe de Haan. Als John de boel blijft benaderen zoals hij nu doet, kan hem niks gebeuren.”

Hoogmis

Het is realistisch om te denken dat Cambuur en Heerenveen elkaar volgend seizoen weer twee keer treffen op het hoogste niveau, dat de hoogmis van het voetbal in Friesland in ere wordt hersteld. ,,Een derby is fantastisch voor de supporters, maar ook voor mij is het een speciale wedstrijd”, zegt Jansen. ,,En die wil ik winnen.”

De Jong: ,,De derby is superbelangrijk, speciaal en prachtig. Ik verheug me nu al op de viaducten vol met mensen. Maar Johnny kan de dag ervoor gewoon een hapje bij ons komen eten hoor. Zit daar maar niet over in.”

SC Heerenveentrainer Johnny Jansen en Cambuurtrainer Henk de Jong spreken een nieuwjaarswens uit.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement