Help, het voetbal verzuipt: acht suggesties om oersaai spel te voorkomen

Ultraverdedigend voetbal is succesvol. Het gevolg: vervelende en saaie wedstrijden. In Zweden en Rusland denken ze: nou en? Maar welke neutrale kijker zit daar op te wachten? Acht suggesties om het spel positief te veranderen.

1. Tien tegen tien spelen

Aan de regels van het voetbal is in de afgelopen 150 jaar nauwelijks iets noemenswaardig veranderd. Maar ín het veld is juist zoveel anders. Spelers zijn sneller, fitter. De fysieke grens van de topspelers is wel zo’n beetje bereikt. Verdedigen is daarom relatief makkelijker geworden. Daarom deze suggestie: begin een wedstrijd met tien tegen tien. Dan ontstaat er automatisch meer ruimte voor de aanvallende ploeg.

2. Neem de strafschoppen niet ná, maar vóór de wedstrijd

Die penalty’s na afloop. Dat is natuurlijk funest. Elke ploeg kan daarop speculeren. Simpelweg omdat de winstkansen tijdens zo’n serie weer gelijk zijn. Het gevolg? Verdedigende ploegen gaan in de verlenging nóg verdedigender spelen. Waarom de strafschoppen in de knock-outfase niet vóór de wedstrijd nemen? Dan zou je een ander en aantrekkelijker wedstrijdverloop kunnen krijgen, omdat er één ploeg moét.

3. Schaf strafschoppen af

Over penalty’s gesproken. Is het niet beter om dat hele fenomeen af te schaffen? Want bij bovenstaande suggestie loert wel een negatief scenario. Want stel dat pakweg IJsland vooraf de serie wint, gaan ze nog defensiever spelen. Daarom: verzin iets anders om bij gelijke stand tot een winnaar te komen. Waarom de meest bereidwillige ploeg niet belonen? Dat de ploeg met de meeste schoten op doel of met het hoogste percentage balbezit wint.

4. Schotklok

Spanje zien worstelen tegen Rusland? 770 keer speelden de Spanjaarden elkaar de bal toe in de reguliere speeltijd. 770 keer! Een record op een WK. Maar ja, wat had Spanje er uiteindelijk aan? Niets. Daarom: stel een schotklok in om ‘passief’ voetbal te voorkomen. In het basketbal een gangbare spelregel, waarom niet in het voetbal?

5. De papieren goal

Pas op. We gaan nu even heel erg out of the box denken. We hebben in de recente geschiedenis van het voetbal de golden goal en de silver goal gehad; doelpunten in de verlenging die beslissend waren. Maar wat dacht u van de papieren goal? Eén ploeg begint dan met een fictieve voorsprong aan de wedstrijd. Zodra er één doelpunt is gevallen, verdwijnt die voorsprong. Saaie wedstrijden gaan we dan niet meer zien.

6. Groter doel

Misschien simpel gedacht, maar waarom niet het doel groter maken? Gaan we even terug naar het ontstaan van het voetbal. Het doel heeft altijd dezelfde afmetingen gehad, terwijl mensen gemiddeld groter zijn geworden. Een doel dat een paar centimeter groter is, is misschien al genoeg om spelers te motiveren meer van afstand te schieten.

7. Buitenspel afschaffen

Een bekende suggesties. Marco van Basten pleit er al veel langer voor: afschaffen van buitenspel. Hij zei daar eerder over: ,,Nu begint de sport steeds meer op handbal te lijken: negen spelers en de keeper werpen een muur op. Zonder buitenspel kunnen de aanvallers achter de verdedigers gaan staan, die het dan veel moeilijker krijgen.’’ Een uitspraak die nog steeds actueel is.

8. Zuivere speeltijd

Ook al vaker voorgesteld, maar nog steeds relevant. Ook dit WK valt het weer op. Verdedigende ploegen die vertragen, vallen, ballen wegschieten. Oftewel: tijd rekken is ook een kunst. Gewoon weer even adem halen om nieuwe energie te zoeken om te blijven verdedigen. Zet de klok op dat soort momenten gewoon even stil.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement