Ricardo van Rhijn wordt fel op de huid gezeten door Feyenoord-aanvaller Luis Sinisterra.

Heerenveen verzuimt zichzelf te belonen

Ricardo van Rhijn wordt fel op de huid gezeten door Feyenoord-aanvaller Luis Sinisterra. Foto: "ANP SPORT / Tom Bode Multimedia"

SC Heerenveen vocht zich in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord, maar een beloning bleef uit: 0-1. ,,We hebben een enorme kans op het bereiken van de halve finale laten liggen”, zei coach Johnny Jansen.

Het publiek kwam tien minuten voor het einde van de wedstrijd omhoog. De supporters wilden de spelers van SC Heerenveen naar een slotoffensief schreeuwen, naar een alles-of-niets poging om binnen de reguliere speeltijd nog een gelijkmaker en daarmee een verlenging uit het vuur te slepen.

En toen de klok op 90 minuten stond en er liefst 7 minuten extra tijd bij kwamen, ging er een gejuich op. Er was nog hoop, er was nog verlangen bij de aanhang. Maar het mocht uiteindelijk niet baten. De pijp was leeg.

'Doodzonde, we wilden dolgraag naar de halve finale'

De ploeg van Johnny Jansen verloor van Feyenoord en ligt uit de beker, het toernooi dat het seizoen van de club in dit jubileumjaar van zo’n mooie glans had kunnen voorzien. ,,Het was net niet en dat is niet goed genoeg”, zei aanvoerder Hicham Faik. ,,Doodzonde, we wilden dolgraag naar de halve finale.”

In die halve eindstrijd zou NAC de tegenstander zijn geweest. Heerenveen zou een goede kans hebben gemaakt om voor de vierde keer in de clubhistorie de finale te bereiken.

Blik terug op de wedstrijd met ons liveblog .

Extra pijn

De nederlaag deed daarom extra pijn. ,,We kregen steeds meer grip op de wedstrijd en voldoende kansen om de gelijkmaker te forceren”, zei Jansen. ,,We hadden onszelf hier moeten belonen. We hebben een enorme kans op het bereiken van de halve finale laten liggen.”

De manier waarop Heerenveen zich na een enorm moeizame beginfase terug knokte in de wedstrijd, was op zich prijzenswaardig. Kenmerkend wat dat betreft was een moment vlak voor rust. Bij een duel aan de zijlijn leek het erop alsof Ibrahim Dresevic even inhield. Het gebeurde vlak voor de neus van Johnny Jansen. Dát wilde de trainer van Heerenveen dus juist niet meer zien.

Jansen klapte in zijn handen, riep naar Dresevic. Hij spoorde zijn verdediger aan om er bovenop te zitten, om de tegenstander geen seconde lucht te geven. Van verslapping mocht geen sprake zijn. De Zweedse verdediger was meteen weer bij de les. ,,Je moet altijd met je hart spelen”, zei de coach.

Voorspelling

Jansen voorspelde vooraf dat Heerenveen-Feyenoord een echt gevecht zou worden. En dat werd het. Het was een boeiende, intense kwartfinale. In de beginfase, toen Heerenveen dus nog veel te afwachtend speelde, was Feyenoord juist sterk. Nicolai Jørgensen stuitte op Filip Bednarek, Jens Toornstra had het vizier niet op scherp. Na een kwartier was het echter raak voor de Rotterdammers. Leroy Fer kopte de 0-1 binnen. Wat volgde was een eerbetoon van spelers en Feyenoord-fans aan de overleden materiaalman Carlo de Leeuw.

De thuisploeg richtte zich gaandeweg de eerste helft op. De ruimtes die Heerenveen tegen het ultra-verdedigende VVV zaterdag niet kreeg, waren er nu wel, zo bleek. Bovendien leek het erop dat de spelers nu wél werkelijk alles gaven in een poging de wedstrijd te winnen.

Heerenveen kreeg kansen. Nadat Bednarek, die goed stond te keepen, eerst nog de 0-2 van Sinisterra voorkwam, zette het elftal van Jansen de keeper aan de andere kant, Justin Bijlow, aan het werk. Schitterend was de poging van Chidera Ejuke, die tegen Feyenoord niet alles goed deed, maar constant voor dreiging zorgde. Het schot van de Nigeriaan werd door de Feyenoord-doelman over de lat getikt.

Bijlow greep even later ook in na een poging van Botman, die aanvankelijk wilde koppen, maar de bal voor zijn voeten kreeg en uithaalde. Eerder kreeg de verdediger trouwens ook al een vrije kopkans.

Ook in de tweede helft liet Heerenveen na om een doelpunt te maken. ,,Pech? Kwaliteit? Zeg het maar”, aldus Jansen.

Ejuke schoof de bal via het been van Bijlow net naast. Even later ging Mitchell van Bergen er vandoor. Hij treuzelde te lang en zag Jens Odgaard over het hoofd. En dan Runar Espejord, die Odgaard na 73 minuten verving. De Noor stond op de goeie plek, maar deponeerde de bal op aangeven van Van Bergen tegen de lat. Tussendoor voorkwam Bednarek nog een tweede Rotterdamse treffer.

'Het is nu de kunst om de batterij op te laden voor zondag'

De spelers van Feyenoord, geëmotioneerd door het overlijden van De Leeuw, sleepten uiteindelijk de 0-1 over de streep.

Voor Heerenveen rest de competitie. ,,Het is nu de kunst om de batterij op te laden voor zondag”, zei Jansen. Dan staat het uitduel met Vitesse in de Gelredome op de rol. Heerenveen wacht in de eredivisie al sinds 8 december op een overwinning en moet uit de negatieve spiraal zien te ontsnappen.

,,Ik baal enorm dat we verloren hebben”, aldus de trainer van Heerenveen. ,,De teleurstelling overheerst. Maar uiteindelijk moeten we positieve zaken uit deze wedstrijd meenemen naar Arnhem.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct