De selectie van SC Heerenveen voorafgaand aan de eerste training.

Heerenveen: trotse eeuweling, kalme seizoensstart

De selectie van SC Heerenveen voorafgaand aan de eerste training. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

Handen desinfecteren en op naar een nieuwe eeuw van voetbalgeluk. De selectie van het jubilerende SC Heerenveen mocht gisteren als complete groep de wei weer in en deed dat in corona-proof Jubbega.

Bij een verjaardag hoort gebak. Er stond gisteren, op de dag af 100 jaar na de oprichting van SC Heerenveens voorloper Athleta, een grote slagroomtaart klaar op sportpark It Heidefjild van vv Jubbega. Die was aangesneden voor de paar mensen die aanwezig mochten zijn bij de eerste veldtraining van SC Heerenveen in aanloop naar het nieuwe voetbalseizoen.

Normaal gesproken trekt zo’n eerste sessie veel publiek, maar de trouwste fans van de honderdjarige mochten niet ‘Lang zullen ze leven’ voor hun helden komen zingen. Althans in Jubbega. In samenspraak met de organiserende zondag-tweedeklasser hielden trainer Johnny Jansen en zijn gevolg zich gisteren netjes aan het geldende coronaprotocol. Zo trainden Ibrahim Dresevic en Rami Hajal, beiden net teruggekeerd uit Zweden en inmiddels negatief getest op corona, apart van de groep.

,,We kunnen hier geweldig werken’’, zei Jansen na afloop van de lichte trainingssessie met 30 man, onder wie 15 jeugdspelers. ,,We hebben de beschikking over zo’n acht á tien kleedkamers, ideaal. Met maximaal zes spelers per kleedbox kunnen we ons prima aan de anderhalve meter houden. We hebben ook gekeken in De Knipe (Read Swart, red.) en bij Olyphia (in Noordwolde, red.). Dat zijn ook prachtige clubs met vrijwilligers die altijd voor ons klaar staan, net als in Langezwaag waar we anders altijd trainen (dat veld ligt nu op de schop, red.). Maar hier hebben we heel veel ruimte.’’

Jansen en ook technisch manager Gerry Hamstra zijn zo te spreken over de Jubbegaster trainingsaccommodatie, dat ze er tot en met 28 augustus blijven – zes weken lang. Daarna kunnen ze weer terecht op het eigen sportpark Skoatterwâld en wordt ook nog enkele keren in het Abe Lenstra stadion getraind. Dan ook nadert de start van de eredivisie (op 12 september) met rasse schreden.

‘Voetballer ben je pas weer als je een wedstrijd hebt gespeeld’

Maar goed dat het zover nog niet is, zei Joey Veerman gisteren lachend. De begeerde middenvelder, die zelf overigens vindt dat er ,,veel onzin wordt geschreven’’ over clubs die belangstelling voor hem zouden hebben (,,er speelt helemaal niks’’), kon merken dat het lang geleden is dat hij met de groep trainde en de duels weer mocht aangaan.

,,Ik ben de coronatijd goed doorgekomen met hardlopen en fietsen en voel me helemaal fit, maar voetballer ben je pas weer als je een wedstrijd hebt gespeeld’’, zei Veerman. ,,Het is wennen als je vier maanden lang geen echte wedstrijd hebt gespeeld. Ik moest er vandaag echt weer even in komen. Het gras is hier ook wel wat hoog, vind ik. Maar goed, we hebben een voorbereiding van zeven weken en dat wijkt niet af van andere jaren. De competitie begint een maand later, dat is alles.’’

Veerman durfde gisteren nog allerminst te vertrouwen op een vlekkeloos verloop van die nieuwe competitie. ,,Een tweede opleving van het coronavirus, daar denk je toch wel eens aan. Dat zou echt niet opschieten. Ik moet er niet aan denken’’, zei de Volendammer.

Dat zijn voorlopig niet de grootse zorgen waarmee Johnny Jansen en Gerry Hamstra kampen. De twee benadrukten in Jubbega nog eens hun wensen voor de korte termijn.

Jansen: ,,We hebben gewoon nog een hele magere selectie van een mannetje of vijftien, zestien, zeventien. We willen er dus nog een extra spits bij hebben, een linker centrale verdediger en twee keepers. Gelukkig zijn we dichtbij de komst van een keeper met wie ik heel wijs ben (zie kader rechts). Het zou mooi zijn als de tweede doelman die we aantrekken de eerste keeper op de huid zit. We willen dat ze elkaar beter maken.’’

De hoofdtrainer zou er ook nog graag een nieuwe middenvelder ,,met heel veel diepgang’’ bij willen hebben. ,,We hébben al aardige middenvelders, maar je bent op zoek naar iets meer specifiek’’, aldus Jansen, die erop wees dat er voortdurend onzekerheid knaagt rond een vijftal spelers. Blijven ze of gaan ze? Die vraag kan voortduren tot in oktober. Door de verlate start van de competitie – die zou normaal op 10 augustus zijn begonnen – blijft de transferwindow open tot het weekeinde van 5 en 6 oktober.

Jansen: ,,Het is ongewis rond een aantal van mijn spelers die goed in de markt liggen (doelt op Veerman, Chidera Ejuke, Mitchell van Bergen, Rodney Kongolo en Dresevic, red.), maar daar hebben we mee te dealen. Wat Veerman betreft: ik hoop natuurlijk dat hij blijft, want ik denk dat hij hier nog niet klaar is. Hij kan nog meer voor ons betekenen dan wat hij al heeft laten zien in zijn eerste seizoen. Maar hij bepaalt.’’ Jansen zei het niet met zoveel woorden, maar de trainer hoopt dat zijn begeerde spelers zich het hoofd niet te snel op hol laten brengen.

In afwachting van een nieuwe club trainde oud-aanvoerder Daniel Hoegh gisteren mee en ook Jan Ras sloot, hersteld van een slepende knieblessure, weer bij de groep aan. Hamstra hoopt dat hij en een drietal andere jonge spelers (Hamdi Akujobi, Arjen van der Heide en Hajal) de komende weken stappen maakt.

Nieuwe shirts en jubileumactie

Hoe bescheiden de eerste training in Jubbega ook verliep, de honderdste verjaardag van SC Heerenveen ging gisteren niet ongemerkt voorbij. Na de fakkeltocht van supportersvereniging Nieuw Noord in de nacht van zondag op maandag, die eindigde met het vormen van de getallen ‘100’ en ‘2020’ bij het Abe Lenstra stadion, volgde voor de jonge fans een kleurplaten- en spandoekenwedstrijd.

Als klap op de vuurpijl werden de nieuwe shirts onthuld en lanceerde supportersvereniging FeanFan een eigen jubileumactie: de Helden van Heerenveen. Supporters kunnen hiermee een zogenoemde Wall of Fean samenstellen. De belangrijkste personen uit de historie van de club krijgen uiteindelijk een plek in de gracht van het stadion.

,,Ineens besef je dat je bij een club hoort die honderd jaar bestaat’’, zei Gerry Hamstra, die met het kippenvel dik op de armen in de fakkeltocht meeliep. ,,Dan zie je hoe deze club leeft.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct