De omhaal van Rami Hajal tegen Willem II.

Heerenveen-middenvelder Rami Hajal stellig over carrièrepad: 'Alles is mogelijk'

De omhaal van Rami Hajal tegen Willem II. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Rami Hajal (18), Zweed en Libanees, ontwikkelt zich snel bij SC Heerenveen. ,,Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk basisspeler te worden”, zegt de aanvallende middenvelder.

Je thuisdebuut maken doe je als voetballer van SC Heerenveen maar een keer. Dus dacht Rami Hajal anderhalve week geleden tijdens zijn invalbeurt in het bekerduel met Willem II: ik moet de fans onmiddellijk laten zien wat ik in huis heb.

Er kwam in de slotfase van de verlenging een bal zijn kant op. Alen Halilovic was de bezorger. Hajal wist dat koppen geen optie was. ,,De bal kwam net wat achter me terecht.” Hij bedacht een list: een omhaal. De poging was schitterend, maar net niet doeltreffend. Niettemin was dat moment een van de hoogtepunten op een avond die voor Heerenveen uiteindelijk, na strafschoppen, ook nog eens goed afliep.

Rami Hajal, die op 18 januari in de competitiewedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip zijn allereerste minuten beleefde in de hoofdmacht, zag het levenslicht in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hij groeide op in het Zweedse stadje Falkenberg, een kilometer of 100 ten zuiden van Göteborg. ,,Soms was het me te rustig. Af en toe ging ik daarom met vrienden naar Göteborg of Malmö om me te vermaken.”

Niks leukers dan voetbal

Over het algemeen lukte dat trouwens ook wel in Falkenberg. Zolang er maar een bal was. Elk vrij uurtje, op elk willekeurig moment van de dag, benutte de jonge Rami om te voetballen, om aan zijn techniek te schaven.

,,In onze buurt Falkagård hadden we maar een veld. Daar waren altijd heel veel kinderen, het was druk. Er was niet veel ruimte. Mede daardoor ben ik nu technisch vaardig. Van de criminaliteit die er was in onze wijk, kreeg ik weinig mee. Ik was alleen geïnteresseerd in voetbal.”

Nog steeds houdt hij ervan om ook in zijn vrije tijd te voetballen. Soms gaat hij in zijn eentje naar sportpark Skoatterwâld, soms vraagt hij een teamgenoot om mee te gaan. ,,Voetbal is enorm belangrijk voor mij. Ik kan niks leukers bedenken.”

Als mannetje van anderhalf jaar oud verliet hij Libanon met zijn ouders en zus. Twee broers van zowel zijn moeder als zijn vader hadden het land eerder al achter zich gelaten. Zij gingen in Frankrijk en Zweden wonen. Voor de Scandinavische bestemming kozen ook de ouders van Rami Hajal en diens zus. ,,Ze waren niet zozeer vluchtelingen, maar de economische en politieke situatie in Libanon was ingewikkeld. Ze wilden in een ander land een nieuw leven opbouwen.”

Libanees en Zweed

,,Ik voel me Libanees, maar Zweden heeft me heel veel gegeven. Daarvoor ben ik dankbaar. Wat ik ontvangen heb, qua school en voetbal, was in Libanon niet mogelijk. Op beide landen ben ik trots.”

Hij speelde tot 2018 bij Falkenbergs FF, een club waarvan het eerste elftal op het hoogste niveau speelt, de Allsvenskan. ,,Toen ik klein was, had ik geen idee hoe goed ik zou kunnen worden. Ik genoot van het moment, ik voetbalde puur voor de lol.’‘

'Ik was alleen geïnteresseerd in voetbal'

,,Later, toen ik een jaar of zestien was, kwam ik dichter bij het eerste team van Falkenbergs en kon ik geselecteerd worden voor een nationaal jeugdteam. Op dat moment realiseerde ik me echt dat ik goed kon voetballen.”

Rami Hajal kwam in de zomer van 2018 naar Heerenveen, nog net geen zeventien jaar oud. Hij werd speler van de Onder 19. Hij had eerder, in september 2017 en mei 2018, al twee keer stage gelopen bij de club én indruk gemaakt. ,,Toen de kans kwam, dacht ik niet na. Ik heb altijd geweten dat ik voetballer wilde worden. Ik moest ja zeggen tegen Heerenveen. Het was thuis ook geen discussie, hoewel vooral mijn moeder het natuurlijk wel moeilijk vond dat ik naar Nederland vertrok.”

Beslissing

Anderhalf jaar is hij hier, zijn ontwikkeling verloopt naar wens. Sterker, Hajal gaat als een speer. In oktober verlengde hij zijn contract bij Heerenveen tot 2023. ,,Dat geeft vertrouwen. De club heeft plannen met me. Daar ben ik blij om.’‘

,,Dit seizoen is het doel om beter te worden, om bij te dragen aan de teamprestatie als ik speeltijd krijg. Ik doe er alles aan om zo snel mogelijk basisspeler in het eerste elftal te worden, misschien volgend seizoen al.”

Het kan best gebeuren dat de Zweedse jeugdinternational over een tijdje een definitieve keuze moet maken voor het nationale elftal waarvoor hij wil uitkomen: dat van Libanon of van Zweden. ,,Carrière-technisch zou ik voor Zweden moeten gaan, met het hart zou ik misschien kiezen voor Libanon. Dit zijn zomaar wat gedachten. Pas als ik echt voor de keuze kom te staan, zal ik een beslissing nemen. Ik hoop dat het moment snel komt.”

Van zijn ouders heeft Hajal geleerd dat in het leven niets onmogelijk is. ,,Zij hebben familie en vrienden achtergelaten om in een ander land opnieuw te beginnen. Dat is enorm moeilijk geweest, maar het is gelukt. Het is mijn droom om ooit voor Barcelona te spelen. Onmogelijk? Alles is mogelijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct