Hassan: verbaasd hoe makkelijk het ging

Sifan Hassan was verbaasd dat het haar zo makkelijk afging in de finale van de 5000 meter bij de EK atletiek in Berlijn. De 25-jarige atlete maakte haar favorietenrol meer dan waar en greep het goud zonder enige andere loopster in haar buurt, in 14.46,12. ,,Wauw, dit ging wel heel gemakkelijk", stamelde Hassanan de finish.

Hassan werd zo met overmacht Europees kampioen in het Olympiastadion, haar eerste EK-goud op de 5 kilometer. ,,Het ging eigenlijk de hele race makkelijk. Ik kon het tempo goed hoog houden. Mijn trainer zegt altijd dat ik rustig moet blijven zitten en dan de laatste twee ronden aan moet zetten. Ik vond het moeilijk om rustig te blijven. Uiteindelijk kon ik makkelijk wegrennen en was het een fantastische race."

Toen Hassan versnelde, kon alleen Lonah Chemtai Salpeter mee, maar de Israëlische winnares van de 10.000 meter vergiste zich in het aantal ronden en stopte een rondje te vroeg. ,,Ze was in de war. Ik dacht dat ze mij wilde inhalen, maar ineens was ze weg. Ik was er wel blij mee.''

Goede moment

Hassan kende geen florissante start van seizoen. Ze sukkelde na de WK indoor in Birmingham, waar ze brons won op de 1500 meter, met haar knie en wachtte lang met haar rentree in de buitenlucht. Eenmaal wedstrijdfit, vond ze heel snel haar topvorm. Die onderstreepte ze met een ijzersterk optreden in de Diamond League in Rabat, waar ze een Europees record van 14.22,34 liep. Kort daarna scherpte ze haar Nederlands record op de Engels mijl (1609 meter) aan tot 4.14,71.

,,Het is vooral fantastisch dat ik op het goede moment in vorm ben'', zei de. De geboren Ethiopische, die traint in het Amerikaanse Portland, kan uit de voeten op 800, 1500 en 5000 meter. ,,Maar mijn coach wil dat ik volgend jaar ook de 10.000 meter moet gaan lopen. Dat vind ik niks, 25 rondjes. Maar we zullen zien.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement