Strenge coronaregels zorgden voor een matig gevuld De Bosk. De 250 toeschouwers die er waren zagen de thuisploeg voor rust excelleren en erna ploeteren. De 6-0 overwinning maakte alles goed.

,,Iedereen die maandag de krant openslaat zal denken dat het een ‘makkie’ was”, zei Harkemase Boys-trainer Jan-Piet Bosma na het laatste fluitsignaal. Zijn ploeg won met overtuigende cijfers en dwong een plekje in de tweede voorronde van het KNVB-bekertoernooi af. Gemakkelijk ging het beslist niet. ,,Maar het gaat om de knikkers en de winst. Hoe die tot stand kwam, interesseert me helemaal niks.”

Bosma zwakte zijn uitspraak in één adem weer af. ,,Ik vond dat we de eerste helft monsterachtig speelden hoor. Zo goed had ik ons nog niet gezien in de voorbereiding. Alleen in de tweede helft deden we het niet goed.” 

Zijn ploeg speelde voor rust bij vlagen oogstrelend voetbal, met veel positiewisselingen en veel diepgang vanuit het middenveld. De doelpunten van nieuwelingen Thomas Prinsen en Jhurrey Margaritha waren beide het resultaat van vloeiende aanvallen over meerdere schijven. Vooral Prinsen, opgeleid door PEC Zwolle en overgekomen van Jong Almere City, was een belangrijke schakel in de as.

'Thomas is een monstervoetballer'

,,Heerlijk om op zo’n manier te debuteren. Het kon niet beter”, vond de in Australië geboren Prinsen, die met Australië onder-17 een WK meemaakte en één keer voor de onder-23 uitkwam. Of hij nog in beeld is bij de Australische voetbalbond, weet hij niet. ,,Ik hoop dat ze beelden van deze wedstrijd zien. Mijn opdracht was om ruimtes te creëren en doelpunten te maken en dat is wel aardig gelukt.”

Wat heet! Prinsen bereidde de openingstreffer voor, scoorde zelf de 2-0 en was ook bij de 4-0 en 5-0 betrokken. Na lang blessureleed betekende het een flinke oppepper voor de 21-jarige, die via-via op De Bosk terechtkwam. ,,Ik zocht een nieuwe club en kende een paar jongens al uit mijn Zwolle-tijd. Zo is het balletje gaan rollen.” 

Zijn nieuwe trainer was snel overtuigd van de kwaliteiten van Prinsen. ,,Thomas is een monstervoetballer, dat zag je vanaf het allereerste moment dat hij op het trainingsveld stond.”

Die ‘monstervoetballer’ deelde in de tweede helft echter in de malaise, want net als zijn ploeg gaf hij een half uur lang niet thuis. Hercules heerste en pinde de gastheren vast op eigen helft, maar de gasten hadden het vizier niet op scherp staan óf vonden doelman Erick Jansema op hun pad. Bosma wachtte tot de zestigste minuut met wisselen. Toen bracht hij controleur Dennis van Duinen voor Berwout Beimers, hoewel de flets spelende spits Arnoud Bentum eerder voor een wissel in aanmerking kwam.

'Alles klopte achteraf'

Een half uur later stond er een 6-0 eindstand op het scorebord en bleek de beslissing van Bosma de juiste. ,,Alles klopte achteraf, dat is het bizarre van voetbal.” Bentum scoorde in de slotfase namelijk twee keer, gaf de assist voor de 6-0 van Van Duinen, die op zijn beurt de strafschop versierde waaruit Jesse Renken 5-0 maakte.

,,Een spits moet doelpunten maken en dat deed Arnoud”, lachte Bosma. ,,En Dennis is veel te goed voor de reservebank, maar als trainer moet je keuzes maken. Dat is doodzonde voor zo’n jongen, want hij viel fantastisch in.” Een winnende trainer heeft altijd gelijk, luidt een aloud voetbalcliché. ,,Achteraf kun je zeggen dat ik de goede keuzes heb gemaakt. En het praat nu eenmaal gemakkelijker na een 6-0 overwinning.”

Harkemase Boys speelt in de volgende ronde (begin oktober) een thuiswedstrijd tegen Flevo Boys, dat Hollandia de baas was na penalty’s.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct