Dennis van Duinen zaterdag in duel met Jasper Waalkens van DOVO. FOTO HENK JAN DIJKS

Harkemase Boys met bravoure richting bekerclash

Dennis van Duinen zaterdag in duel met Jasper Waalkens van DOVO. FOTO HENK JAN DIJKS

Harkemase Boys won met 4-3 van DOVO en verheugt zich op de bekerkraker tegen FC Groningen, een duel dat de gemoederen al een tijdje bezighoudt.

Altijd rijden ze samen van hun woonplaats Groningen naar Harkema. Dennis van Duinen en Jari Slort van de Boys zijn reis-, team- én huisgenoten. Ze voetbalden vroeger ook al samen in de jeugd van FC Groningen, de club die woensdag te gast is op een groot bekerfestijn op sportpark De Bosk.

Toen Slort zaterdag tegen DOVO naar de kant moest met een hamstringblessure, ging dat Van Duinen aan het hart. ,,Jari had de tranen in zijn ogen. We hadden het de afgelopen tijd steeds over de wedstrijd tegen onze oude club. En dan gebeurt hem dit. Het kan zo vier tot zes weken duren. Zo zonde. Dit doet me veel.”

Van Duinen, matchwinnaar in het vorige bekerpotje tegen Scheveningen, liep vorige maand tegen de amateurs van Ajax zelf een knieblessure op. ,,Mijn eerste gedachte was: zo snel mogelijk herstellen. Vooral met het oog op de beker. Nu haal ik het duel met Groningen makkelijk, maar moet mijn maatje ’m missen. Zuur.” Trainer Hans de Jong hield nog een slag om de arm, maar ook hij ging ervan uit dat Slort er woensdag niet bij is.

Onnauwkeurig in afronding

De coach van Harkemase Boys had afgelopen week moeite om zijn spelers nog niet alleen maar aan Groningen te laten denken. ,,Ik snap it wol. Der binne sân jonges dy’t in ferline ha by Grins. Mar dochs wie dizze wedstryd tsjin DOVO earst belangriker. It is goed dat we wûn ha.”

Van Duinen hield dubbele gevoelens over aan de wedstrijd. Hij baalde niet alleen van het uitvallen van Slort. Het wedstrijdverloop stond hem ook niet aan. De thuisploeg, die de vorige wedstrijd met 0-6 had verloren van Odin’59, begon scherp en kwam al snel op 3-0 door goals van Henny Bouius, Jesse Renken en Berwout Beimers.

DOVO deed voor rust iets terug (eigen doelpunt Mark Bruintjes), maar Renken herstelde in de tweede helft de marge van drie vanaf de strafschopstip. De ploeg uit Veenendaal, getraind door voormalig Cambuur-coach Gert Kruys, knokte zich vervolgens terug en miste een goede kans op de gelijkmaker.

,,We kunnen hier met 6-1 winnen, maar in plaats daarvan krijgen we het nog moeilijk”, zei Van Duinen. De tegendoelpunten vielen te makkelijk, wist hij. Bovendien waren de aanvallers van Harkemase Boys onnauwkeurig in de afronding.

Lef tonen in bekerduel

Laat dat een les zijn voor woensdag, stelde de middenvelder. ,,We zullen snel moeten scoren. Daarna moet achterin alles potdicht. Niemand vindt het fijn tegen ons te voetballen. We zijn een fysieke ploeg. Het wordt, met het publiek erachter, sowieso een mooie avond. Ik ken nog heel veel mensen bij Groningen. Reservekeeper Jan Hoekstra is mijn beste vriend.”

Naar verwachting komen er 4000 toeschouwers. In totaal zijn er honderd vrijwilligers in touw (geweest) om het bekertreffen mogelijk te maken. ,,It komt op in moai momint”, zei voorzitter Albertus Boonstra. ,,As club hast dit no en dan noadich. It jout in boost.”

Het bekerduel legt Harkemase Boys geen windeieren. Plaatsing heeft al 10.000 euro opgeleverd. Daar komt door onder meer kaartverkoop en kantineopbrengsten nog het nodige bij. ,,Mar wy ha ek in soad ekstra kosten.”

Harkemase Boys moet lef tonen tegen Groningen, zei trainer Hans de Jong. ,,We moatte net benaud wêze. Njoggen fan de tsien kear silst ferlieze. Lit dit dan dy iene kear wêze dat it goed giet.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct