Harkemase Boys-VVOG: de beelden

Het incident met de apengeluiden bij Harkemase Boys-VVOG (2-0) deed veel stof opwaaien. Scheidsrechter Gert Keijl kreeg veel kritiek omdat hij niet direct ingreep. Uit beelden van PodiumTV blijkt dat hij wel probeerde de aanhang van Harkemase Boys te sussen.

VVOG-aanvaller Pernelly Biya werd racistisch bejegend door één persoon, toen hij een hoekschop wilde nemen. De roeper van de geluiden werd direct van het sportcomplex verwijderd.

Bij de buitenwereld ontstond een beeld dat arbiter Keijl niet wilde ingrijpen, nadat Biya hem op de hoogte brengt van de geluiden. Dat beeld werd mede gevoed door JTAV, dat geknipte beelden van het incident toonde. Daarop is te zien dat Biya zich beklaagt bij arbiter Keijl, maar vervolgens laat JTAV niet zien dat de scheidsrechter naar de aanhang van Harkemase Boys loopt en ze toespreekt.

Niet passief

Daar zat Keijl mee in de maag, zei hij eerder al.  ,,'Ik heb niet gehoord wat jullie hebben geroepen, maar gebruik je gezonde verstand bij wat je roept’, heb ik daar gezegd. Je kon toen een speld horen vallen, het was muisstil. Het werkt, dacht ik, ze luisteren naar me. Dit fragment is in het filmpje dat op internet rondgaat niet te zien, waardoor het lijkt alsof ik niets doe en passief blijf.''

Uit beelden van PodiumTV blijkt inderdaad dat Keijl de aanhang wilde sussen en pas later, nadat hij VVOG-assistent Henk Drost de rode kaart had gegeven en beide teams niet meer verder wilden voetballen, de wedstrijd staakte. Van die rode kaart zegt Keijl spijt te hebben. Biya heeft aangifte gedaan vanwege racisme. De roeper van de geluiden mag twee jaar niet meer op complex De Bosk komen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement