Handbalsters laten overwinning liggen in Rio

De Nederlandse handbalsters hebben woensdag in de derde groepswedstrijd op de Olympische Spelen tegen Zuid-Korea genoegen moeten nemen met een gelijkspel. Lois Abbingh kreeg in de laatste seconde een ultieme kans om Oranje aan een zwaarbevochten overwinning te helpen, maar haar strafworp werd gekeerd door de Zuid-Koreaanse keepster. Daardoor eindigde het spektakelstuk in 32-32.

,,Ik ging vol voor de hoek, ik twijfelde geen moment. Het kan een keer gebeuren dat de bal er dan niet in gaat'', zei Abbingh nuchter. ,,We hadden het niet meer weg hoeven geven. Maar je ziet dat wanneer wij eventjes de scherpte verliezen, Zuid-Korea er overheen dendert. Zij spelen heel verrassend. Ons spel was beter dan de voorgaande twee wedstrijden, dat moeten we onthouden.''

De Nederlandse handbalsters hadden veel moeite met de snelle en handige Koreaansen. Het team van bondscoach Henk Groener knokte zich in de eerste helft terug van een achterstand van drie punten en ging rusten met een kleine voorsprong: 18-17. Aan de hand van uitblinkster Nycke Groot sloegen de handbalsters direct na rust een gat van vijf doelpunten verschil (26-21). De spelverdeelster nam in die fase zelf drie treffers voor haar rekening.

Toch ging het in de slotfase nog mis. Zuid-Korea kwam terug tot 32-32. Oranje leek met het toekennen van een strafworp, toen de klok net naar de 30 minuten sprong en de tijd er dus op zat, alsnog te ontsnappen. Abbingh miste echter.

De Nederlandse vrouwen waren bij een overwinning al bijna zeker geweest van de kwartfinale. ,,In mijn ogen verdienden we om te winnen. Maar we moeten het 60 minuten vol zien te houden. In vergelijking met de duels met Frankrijk en Argentinië behoorlijke stappen voorwaarts gemaakt'', zei een teleurgestelde Groener, die er vanuit gaat dat één overwinning in de laatste twee groepswedstrijden genoeg is voor een plaats bij de laatste acht.

Oranje heeft drie punten en treft vrijdag Zweden, dat één punt meer heeft. Het nog ongeslagen Rusland is zondag de laatste opponent in de poulefase. De nummers één tot en met vier in de poule gaan naar de kwartfinales.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement