Handbalsters in rouw na bizarre ontknoping

Eerst Ailly Luciano, toen Angela Malestein en vervolgens Lois Abbingh. De Nederlandse handbalsters kregen donderdag in de slotfase van de zenuwslopende halve finale tegen Frankrijk bij de Olympische Spelen tot drie keer toe dé kans om langszij te komen. Luciano raakte de paal, en ook Malestein lukte het niet. Bij de ultieme poging van Abbingh, in de laatste seconde en met één speelster meer op het veld, stond opnieuw de paal in de weg.

Voorbij was de olympische droom van de handbalsters, die zich na de nederlaag van 24-23 moeten richten op de strijd om het brons van zaterdag. Maar niemand die daar direct na afloop echt zin in had.

,,Ik zag die bal er eigenlijk al ingaan. Maar helaas had ik het geluk niet aan mijn zijde'', zei Abbingh. ,,Natuurlijk had ik 'm er heel graag ingeschoten. Natuurlijk denk ik: wat als ik die bal daar of daar had geschoten? Maar volgens mij heb ik de situatie op dat moment goed ingeschat. Eén centimeter naar rechts of naar boven en die bal had erin gegaan. Maar hoe moeilijk dat ook is, we moeten dat zo snel mogelijk vergeten. We maken nog steeds kans op een medaille en moeten vol voor brons gaan.''

In december was Oranje in de kwartfinale van het WK nog te sterk voor de Franse handbalsters, net als in maart tijdens het olympische kwalificatietoernooi. Maar in Rio ging het tot twee keer toe mis. Vorige week zaterdag versloeg Frankrijk het team van bondscoach Henk Groener in de eerste groepswedstrijd al met 18-14. Donderdag keken de Nederlandse vrouwen bij rust tegen een achterstand van 17-13 aan.

,,De dekking was voor rust niet goed, dat was duidelijk'', keek Groener terug. Abbingh oordeelde dat de handbalsters de wedstrijd eigenlijk aan het einde van de eerste helft, toen de achterstand verder opliep, hadden verloren.

Na de pauze richtte de vice-wereldkampioen zich op en kwam beetje bij beetje dichterbij. Toen de scheidsrechter 23 seconden voor het einde een Franse speelster naar de kant stuurde, riep Groener zijn ploeg even naar de kant. ,,Zij hielden de cirkel dicht, dus het moest gebeuren met een schot van afstand'', keek de coach terug op wat uiteindelijk hét moment van de wedstrijd zou worden. Abbingh: ,,Het kwam aan op de laatste bal en we spraken af dat ik die zou gooien. Het enige wat ik dacht is: die bal moet erin. Ik gooide 'm met alles wat ik in me had. Maar het mocht niet zo zijn.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement