Hamdi Akujobi.

Hamdi Akujobi ligt voor op schema bij SC Heerenveen

Hamdi Akujobi.

Hamdi Akujobi (19) heeft over zijn ontwikkeling niets te klagen. ,,Volgend seizoen moet hij Faik en Veerman écht op de huid zitten” zegt SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen.

In het gewonnen oefenduel met Ajax (1-0) deed Akujobi woensdagmiddag een uur mee bij Heerenveen. In de competitie viel de verdedigende middenvelder al twee keer in. Hele wedstrijden speelt hij vooralsnog bij de beloften.

In het seizoen 2017-2018 was de voormalige jeugdspeler van Feyenoord nog voetballer van amateurclub Spartaan’20 in Rotterdam. Anderhalf jaar geleden kreeg hij de kans om stage te lopen bij Heerenveen. Hij maakte indruk en sloot vorig seizoen aan bij de Onder 19 van de club.

Het ging vervolgens snel. Eind april tekende Akujobi een driejarig contract en tijdens de voorbereiding op dit seizoen sloot hij aan bij de eerste selectie. Een lang gekoesterde wens kwam uit. ,,Ik heb altijd de hoop gehouden dat ik profvoetballer zou worden.”

Akujobi woont bij een gastgezin. ,,Van mijn ouders krijg ik veel steun, we bellen elke dag. Mijn vader, Chika Akujobi, komt altijd kijken. Hij heeft zelf bij Excelsior en Heracles gevoetbald. Elke keer vraagt hij me: vind je het nog leuk? Dan antwoord ik dat het steeds leuker wordt. Ze zeggen bij Heerenveen weleens dat ik het cement ben. Ik houd op het veld alles bij elkaar. Het helpt dat ik een open karakter heb. Mensen durven dingen met me te delen, en ik accepteer makkelijk adviezen van buitenaf.”

Inmiddels heeft hij een paar oefenwedstrijden gespeeld voor Nigeria onder 20. ,,Mijn vader komt uit Nigeria. Een definitieve keuze voor het land waarvoor ik wil spelen, heb ik nog niet gemaakt.”

De middenvelder, goed in de duels, weet dat hij in balbezit beter moet worden. ,,Rustiger”, zegt Jansen. ,,Maar wat hij nu meemaakt is allemaal winst. Hij loopt voor op schema. Volgend seizoen moet hij Hicham Faik en Joey Veerman écht op de huid zitten.”

Faik en Veerman deden, net als de internationals, niet mee tegen Ajax. Ze bleven met lichte klachten uit voorzorg aan de kant. Dat gold ook voor Mitchell van Bergen. De vleugelspeler meldde zich wegens pijn in de knieholte af voor Oranje onder 20, maar de ernst van de kwetsuur blijkt mee te vallen.

Jordy Bruijn maakte na een kwartier het enige doelpunt tegen Ajax. De Amsterdammers traden lang niet op volle oorlogssterkte aan, maar met onder anderen Klaas Jan Huntelaar, Edson Alvarez en Siem de Jong stond er een heel aardig team. Daniel Høegh, Rodney Kongolo en Alen Halilovic hadden een basisplaats bij Heerenveen. Chidera Ejuke was spits.

,,We gaven heel weinig weg”, aldus Jansen. ,,Maar in balbezit was het slordig. Daar ergerde ik me aan. Een excuus is dat een aantal mensen op posities speelden waar ze nu eigenlijk niet horen.”

Opmerkelijk: op de bank bij Heerenveen zat de pas veertienjarige aanvaller Yoram Boerhout. Hij is een groot talent voor wie alle Nederlandse topclubs zich al eens hebben gemeld.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct