Groenewegen meer last van buikloop dan stress

Dylan Groenewegens aanloop naar zijn eerste Tour de France gaat de laatste dagen met horten en stoten, maar hij blijft er laconiek onder. Hij moet het toilet vaker bezoeken dan hem lief is, en sinds de diagnose buikloop luidt, slaapt hij alleen op een hotelkamer.

,,Geen probleem, ik heb nog een paar dagen voor de eerste etappe. Tot die tijd doe ik het gewoon wat rustiger aan’’, zegt de Amsterdammer van LottoNL-Jumbo die vorige week zaterdag Nederlands kampioen werd bij de professionals.

Waar de buikklachten aan te wijten zijn is niet duidelijk. ,,Het kan de stress zijn voor zo’n eerste grote ronde, al merk ik er niet echt veel van. Voor het NK voelde ik meer zenuwen dan nu. Ergens ook wel logisch: toen was de druk van de grote titelfavoriet zijn aanwezig. In de Tour hoeft er niets en worden geen wonderen van me verwacht. Alles is nieuw, ik mag leren en wanneer ik kan meedoen aan een massasprint is dat al mooi. Tegelijkertijd besef ik dat het op dit niveau wat anders is dan in de koersen die ik dit seizoen al op mijn naam heb gebracht’’, aldus de Nederlandse zegekoning van dit ogenblik met zeven overwinningen.

De 23-jarige renner reed tot dusver nog geen enkele wedstrijd van de WorldTour, de hoogste categorie op de kalender. ,,Ik beschouw dat niet als een nadeel. We hebben tijdens de koersen op een niveau lager de sprinttrein kunnen uitproberen. Dat heeft al geleid tot een aardige serie. Als ik nu voortdurend in de WorldTour actief zou zijn geweest, had ik misschien nog geen enkele keer gewonnen. En wedstrijden kunnen bekronen met de zege, zorgt weer voor zelfvertrouwen. Dat heb je ook nodig in de Tour. Ik ben absoluut geen grote kanshebber in de eerste rit, maar het kan zomaar gebeuren dat er ineens een rare naam opduikt. Hopen mag tocht altijd?’’

Aan zijn vier gangmakers voor de slotkilometers zal het niet liggen. Groenewegen heeft in beperkte mate inspraak gekregen bij de samenstelling van de trein. ,,Robert Wagner is degene die me lanceert op 250 meter, en daarvoor zitten Sep Vanmarcke, Timo Roosen en Maarten Wynants, drie mannen met enorme motoren.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement