Een nuttig trainingskamp vervolgen met een goed oefenduel en dito resultaat. Cambuur deed het tegen PEC Zwolle in een bijzondere setting.

Ja, er was de afgelopen weken ook al succesvol geoefend. En ja, ook toen golden er door het coronavirus bijzondere maatregelen. Maar voor Cambuur was het zaterdag allemaal nog net even anders: zowel de sportieve als organisatorische uitdaging was groter.

Voetbal draait om wat er binnen de lijnen gebeurt, maar in de aanloop naar het nieuwe seizoen is tijdens de oefencampagne minstens zo belangrijk wat er daarbuiten gebeurt. Welke coronamaatregelen zijn er? Hoe vul je die in? Wat (en wie) mag wel en niet? Als het op dat vlak in de soep loopt, kan het de komende tijd zomaar zijn weerslag hebben op de sport zelf.

,,We moeten strikt zijn qua regels en we houden ons eraan; als spelers en staf, met de hele club, elke dag”, klonk het uit de mond van trainer Henk de Jong. Dat zijn uitspraak verweven zat in de voetbalinhoudelijke analyse van de winst op Zwolle, zei genoeg: het een kan dezer dagen niet zonder het ander. Zo zijn de catacomben voor iedereen behalve de spelers en staf verboden terrein, wordt een wedstrijdbespreking in kleinere groepen gedaan en zitten de wisselspelers in een vak op de hoofdtribune.

Spel in de tweede helft kan publiek bekoren

Een act voor de buitenwacht is het niet, zo bleek bij de aftrap. Teammanager Peter Drijver zag dat de reserves zich weliswaar keurig hadden verdeeld in hun vak, maar dat ze per ongeluk niet allemaal de anderhalve meter afstand bewaarden. ,,Een paar stoeltjes ertussen, jongens”, klonk het. ,,En een rij ertussen als je achter iemand zit.”

De keurig meewerkende reserves zagen daarna hoe Robert Mühren halverwege de eerste helft voor de 1-0 zorgde. De spits schoot de bal binnen toen die via medespeler Jamie Jacobs voor zijn voeten belandde. Cambuur, dat enkele tegenstoten van Zwolle overleefde, wisselde in de pauze iedereen behalve keeper Pieter Bos.

'Team tweede helft' was vervolgens drie kwartier heer en meester. Vleugelaanvaller Giovanni Korte maakte de 2-0 na een goede aanval via David Sambissa en Issa Kallon en PEC was nauwelijks gevaarlijk. Een verdiende 3-0 bleef uit.

'Het is fijn dat er steeds meer supporters bij kunnen zijn'

De doelpunten en het spel konden ook de naar schatting ruim duizend toeschouwers bekoren. ,,Je weet dat er publiek is, maar het valt tijdens de wedstrijd minder op”, zei middenvelder Michael Breij, na rust spelend op de plek van Jacobs. ,,Je hoort het aan het applaus na een mooie pass of na een goal. Het is fijn dat er steeds meer supporters bij kunnen zijn."

Het oefenduel was in dat kader anders dan die tegen ONS Sneek en Harkemase Boys. Er mochten ditmaal tweeduizend mensen aanwezig zijn, verdeeld over alle tribunes. De maatregelen bij binnenkomst waren strikter, de instructies blijven van kracht. Van looproutes tot een bericht van de stadionspeaker over toiletbezoek, van een uitgeklede businessclub tot een perstribune met nog maar een handvol plekken; het hoort er allemaal bij tegenwoordig.

Cambuur weet dat overheden, instanties en voetbalbond KNVB over de schouder meekijken, zeker nu overal in het land profclubs tegen elkaar oefenen in stadions. Net als andere clubs willen de Leeuwarders laten zien dat voetbal met publiek binnen de geldende richtlijnen goed te organiseren valt.

Preventief testen

Als de club de randvoorwaarden creëert en iedereen zich eraan houdt, kan dat alleen maar helpen ooit weer een vol(ler) stadion te krijgen. De Jong: ,,En we moeten zorgen dat we überhaupt mogen blijven voetballen.”

Niet voor niets testen clubs als Cambuur en Zwolle spelers en begeleiding preventief op corona. Een fysiotherapeut van de gasten bleek deze week besmet. Hij was er dan ook niet bij in Leeuwarden. Alle overige testen waren negatief.

Temidden van alles probeert De Jong met zijn staf ondertussen zijn ploeg op het gewenste niveau te krijgen en liefst nog hoger. ,,Het trainingskamp was fantastisch en bij vlagen zag ik vandaag goede dingen. Prima week zo.”

Concurrentie is er volop. Zoals op het middenveld, waar Ragnar Oratmangoen zaterdag indruk maakte. Voorin is het ook dringen: de weer fitte en gretige Korte strijdt op de flanken met mannen als Kallon, Antonia en Paulissen. Breij deed het daar sinds zijn komst ook goed. ,,Of ik daar sta of op het middenveld; zolang ik maar speel. De concurrentie is groot, iedereen moet aan de bak.”

Voor de competitiestart op 28 augustus tegen NEC wachten nog oefenduels met FC Emmen, FC Volendam en FC Dordrecht. De Jong: ,,We zijn er nog niet, maar we zijn al wel goed bezig.” Het bleek zaterdag op én naast het veld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct