SC Heerenveen werkte tegen ADO Den Haag het negatieve doelsaldo weg en vond zichzelf na de achtste seizoenszege terug in het linkerrijtje. Om de play-offs te bereiken zal de wisselvalligheid uit het spel moeten.

De ploeg van trainer Johnny Jansen was na precies een maand (1-0 tegen Vitesse) wel weer toe aan een competitiezege, ook om de bittere smaak van de bekernederlaag tegen Ajax weg te spoelen. Met de Haagse degradatiekandidaat kwam een geschikte opponent langs in een poging nog iets van dit seizoen te maken. De achtste plaats volstaat daartoe, ervan uit gaande dat de bekerfinalisten Ajax en Vitesse hun hoge klasseringen behouden. Daarom kwam het Heerenveen prima uit dat FC Twente voor de derde keer op rij punten verspeelde.

Het had slechter kunnen aflopen

Met 3-0 winnen is altijd goed voor het zelfvertrouwen, ook al gebeurde dat tegen een tandeloze formatie die dit seizoen pas 2 keer wist te winnen en tot zaterdag al 50 doelpunten incasseerde. Tegelijkertijd besefte Heerenveen dat het net zo makkelijk slechter had kunnen aflopen. ADO Den Haag was namelijk lange tijd minstens gelijkwaardig aan de thuisclub, creëerde enkele behoorlijke kansen en had voor hetzelfde geld een strafschop mogen nemen nadat Rami Kaib de bal op zijn arm had gekregen. Dat alles zegt veel over het grillige optreden van Heerenveen. De potentie waarover de ploeg zeker beschikt, was bij vlagen zichtbaar, maar het was toch vooral verontrustend om te zien hoeveel moeite het elftal lange tijd had met de nummer voorlaatst van de eredivisie.

'Dit elftal heeft tijd nodig'

Om uitzicht te houden op Europees voetbal zal Jansen balans in zijn team moeten zien te krijgen. Goede onderdelen leveren niet automatisch een goed functionerend geheel op. Met de ervaren Lasse Schöne, de soms geniale Joey Veerman, de steeds fitter ogende Siem de Jong en de nijvere Tibor Halilovic is een machtig middenveld te maken. Dat gaat echter niet van de een op de andere dag aldus Jansen.

,,Dit elftal heeft tijd nodig’’, zei hij na de overwinning waarvoor al vroeg de basis werd gelegd (knap schot De Jong) maar die pas in de slotfase veilig werd gesteld na een black-out van de Haagse middenvelder Marko Vejinovic. Een elftal dat tijd nodig heeft, terwijl de competitie inmiddels 25 wedstrijden onderweg is? Dat klinkt wellicht vreemd, maar is logisch, volgens de Heerenveen-trainer. Immers: drie van de vier genoemde spelers meldden zich pas dit kalenderjaar in het Abe Lenstra-stadion. ,,Het moet allemaal nog wennen.’’

Het verval van zijn ploeg, na 25 behoorlijke minuten, baarde hem zorgen. Heerenveen verloor de discipline uit het oog en er was niemand in staat om (verbaal) de touwtjes weer strak aan te trekken. ,,Er ontstonden bij het druk zetten misverstandjes. Daardoor kwamen we overal telkens net te laat. Ook het spel aan de bal werd slordiger’’, aldus Jansen.

In mum van tijd veranderde de thuisclub van behoorlijk georganiseerd collectief in een elftal dat als los zand aan elkaar hing. ADO Den Haag had eenvoudig kunnen profiteren, maar spits Michiel Kramer miste een dot van een kans. Op slag van rust zag Bobby Adekanye zijn schot gekeerd door de solide doelman Erwin Mulder. Met dank aan de VAR ontsnapte Heerenveen ook nog aan een strafschop.

Rechtsback Jan Paul van Hecke, gedurende anderhalf uur een lichtpuntje, aanschouwde de terugval met stijgende verbazing. ,,Wat zijn we aan het doen boys?’’, zo vroeg hij zich af. ,,De ruimtes werden te groot. Er werd op twee gedachten gehinkt: druk zetten of niet.’’

Een kwestie van communiceren, aldus Van Hecke. ,,Dat moet beter.’’ Het moet toch ook geen probleem zijn, aldus de verdediger. ,,Ik vind dat wij genoeg leiders en slimme spelers hebben.’’

Maar het moet dus nog groeien, aldus Jansen. Hij vindt ook niet dat het inpassen van Schöne ten koste gaat van de nu meer op de flank spelende Joey Veerman. Laatstgenoemde bereidde zaterdag op prachtige wijze de openingsgoal voor, maar lijkt niet altijd in zijn sas en zal ook wat minder gemakzuchtig moeten worden. Daar staat tegenover dat de jonge Volendammer in de voorlaatste minuut beheerst voor 3-0 zorgde.

‘Het hoeft niet altijd mooi te zijn’

Jansen nam het op voor Veerman, wiens naamgenoot zijn dertiende competitietreffer in de schoot kreeg geworpen, maar verder geen potten kon breken. ,,Joey voelt zich heus wel prettig in deze rol, omdat hij weet dat hij dan beslissend kan zijn’’, aldus Jansen. Van twee kapiteins op een schip is geen sprake vindt hij. ,,Hij kan veel van Lasse en ook van Siem leren en is daartoe absoluut bereid.’’

De Jong is inmiddels ervaren genoeg om te weten dat het niet altijd mooi hoeft te zijn. ,,Zeker in een fase waarin het wat minder loopt, is het belangrijkste dat je de punten pakt. Daar waren we ook wel aan toe’’, aldus de net 32 jaar geworden middenvelder, die tekende voor zijn tweede eredivisietreffer in dienst van zijn huidige club.

Hij liet zich na 73 minuten vervangen met liesklachten. ,,Ik denk dat het meevalt.’’ Een geluk voor Heerenveen, dat de komende duels met Willem II en FC Twente moet winnen om uitzicht op de nacompetitie te houden. ,,Daaraan meedoen is ons doel’’, aldus De Jong.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct