Geen Slachtemarathon voor zestienjarig duo

Lonneke Gerritsma en Brecht Osinga hebben anderhalve dag voor de start van de Slachtemarathon te horen gekregen dat ze niet mogen meedoen.

De organisatie, die Lonneke in november schriftelijk toestemming heeft gegeven, komt daar op terug na het artikel over de atletes in de Leeuwarder Courant van donderdag.

Naar aanleiding van het verhaal over de meisjes, die intensief naar hun eerste marathon hebben toegewerkt, kwamen veel reacties los, van voor- en tegenstanders. De tegenstanders vinden een marathon lopen voor zestienjarige meisjes ongezond.

Velen zien dat anders, waarbij ook de ouders van de twee, die zich nog beraden wat ze gaan doen. ,,Hier zit een meid die zo hard voor dit doel heeft gewerkt nu overstuur op de bank. Dat zouden die mensen die van alles wat roepen zich eens moeten realiseren’’, aldus Henderina Bootsma, moeder van Lonneke. ,,Ze heeft hier intensief voor getraind en is gezond.’’

Anne Jochum de Vries, voorzitter van het Slachtecomité, betreurt de gang van zaken en heeft donderdagavond overleg gevoerd met Lonneke en Brecht. ,,We hanteren de internationale richtlijn die aangeeft dat de minimumleeftijd voor een marathon achttien jaar is. We hopen de meisjes zaterdag toch een mooie dag te kunnen aanbieden.’’

Vrijdag in de krant en als LC+-artikel onder meer de reactie van een sportarts op het besluit van de organisatie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement