Fransen na '84 en '98 op voor derde thuiszege

Frankrijk begint zondag als favoriet aan de finale van het Europees kampioenschap voetbal. Het elftal van bondscoach Didier Deschamps staat om 21.00 uur in Stade de France tegenover Portugal. Beide elftallen zijn op volle sterkte. Pepe was het enige twijfelgeval. De 33-jarige Portugese verdediger moest woensdag de halve finale tegen Wales wegens spierproblemen missen, maar hij trainde zaterdag weer volop mee.

Frankrijk, dat met Antoine Griezmann de topscorer van het toernooi (zes doelpunten) in de gelederen heeft, kan voor de derde keer een voetbaltoernooi in eigen land winnen. In 1984 waren de Fransen de beste op het EK en in 1998 op het WK. Daarnaast won het land één keer een toernooi buiten de eigen grenzen, dat was in 2000 bij het EK in Nederland en België. Deschamps was zowel in 1998 als 2000 aanvoerder van de Franse ploeg. Voor hem kan het dus de derde titel worden.

Portugal greep tot dusverre naast een hoofdprijs. In 2004 lag in eigen land de Europese titel voor het grijpen, maar Griekenland bleek in de finale met 1-0 te sterk. Cristiano Ronaldo was toen ook al van de partij. De nu 31-jarige sterspeler van Real Madrid maakte tot nu toe drie doelpunten op het EK in Frankrijk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement