Franse spelersvakbond wil kunstgrasverbod

De Franse spelersvakbond heeft voetbalbond LFP opgeroepen om kunstgras vanaf komend seizoen te verbieden op het hoogste niveau. Aanleiding is de blessure die Lille-speler Sofiane Boufal zaterdag opliep op het veld van FC Lorient. ,,De gezondheid van de spelers moet gaan boven alle andere argumenten, zoals klimaat, onderhoudskosten of gevolgen voor het spel'', aldus de Union Nationale des Footballeurs professionnels op de eigen website.

De Franse bond besloot vorig jaar al om kunstgras vanaf 2018 te verbieden in Ligue 1 en Ligue 2. Lorient wilde sowieso al een natuurgrasmat aanleggen voor komend seizoen. AS Nancy zou dan de enige kunstgrasclub in Ligue 1 worden. De ploeg verzekerde zich onlangs van promotie en is niet van plan nu al natuurgras aan te leggen.

,,Alle studies wijzen uit dat voetballen op een synthetische ondergrond belastender is voor gewrichten en grotere kans geeft op spierblessures en schaafwonden", stelt de spelersvakbond.

Voetbaltechnische argumenten

Opvallend is dat onderzoek volgens de Nederlandse spelersvakbond VVCS juist aantoont dat er op kunstgras geen grotere kans is op blessures. ,,Wel spelen ook in Nederland de meeste voetballers liever op een goede natuurgrasmat'', zegt voorzitter Danny Hesp. ,,Bij onze achterban leven vooral voetbaltechnische argumenten. Het spel op kunstgras is heel anders. De bal stuitert anders, het spel is sneller en minder fysiek. Dat zou er mede toe kunnen leiden dat we de aansluiting met Europa kwijtraken.''

Kunstgras is in Nederland veel gebruikelijker dan in het buitenland. In de eredivisie spelen zes van de achttien clubs op kunstgras, in de eerste divisie zelfs veertien van de negentien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement