Feyenoorder Berghuis geniet van zijn prachtige stiftbal

Feyenoorder Berghuis geniet van zijn prachtige stiftbal ANP

In de vorm van zijn leven leidde Steven Berghuis zijn Feyenoord naar de derde bekerfinale in vijf jaar. De 28-jarige vleugelspits had met drie treffers een groot aandeel in de eclatante zege op NAC Breda in De Kuip: 7-1.

Berghuis benutte twee strafschoppen en maakte even voor rust een wonderschone treffer. Met zijn 'verkeerde' rechterbeen stiftte hij de bal met heel veel gevoel in het doel. "Dit doelpunt staat in mijn top drie aller tijden", zei hij. "Met een kopbal tegen PSV en een stiftbal met mijn linker hier een andere keer in De Kuip."

NAC leek in niets op de reuzendoder die eerder dit seizoen het bekeravontuur van PSV (2-0) en AZ (3-1) beëindigde. "Maar dat is echt onze verdienste", vond Berghuis. "Vooral in de eerste tien minuten zag je dat ze goed kunnen voetballen. Maar na de 1-0 zijn we doorgegaan. Gelukkig, want dat deden we dit seizoen niet altijd."

Vorm

Feyenoord raakt met de week beter in vorm. De grootste optimisten in Rotterdam durven al over de 'dubbel' te fluisteren. "Mooi hè", lacht Berghuis. "Maar we staan in de eredivisie nog steeds zes punten achter op Ajax en AZ, met een minder doelsaldo. Dat vind ik echt veel. De beker kunnen we winnen. Dat hebben we wel in eigen hand. Daarvoor moeten we Utrecht in de finale verslaan."

Berghuis mocht even na zijn derde treffer al in de 55e minuut naar de kant. "Dat had vooral te maken omdat ik geschorst voor de finale zou zijn als ik nog een gele kaart zou krijgen", vertelt hij.

Publiekswissel

Maar het had ook wel iets weg van een publiekswissel. Het was prachtig om te zien hoe dankbaar de fans van Feyenoord reageerden. "Ze waren blij met me", merkte Berghuis die eerst nog een klein jongetje blij maakte met zijn shirt en vervolgens het veld rondliep om de kleedkamer te bereiken. Langs welke tribune hij ook liep, overal juichten de natgeregende supporters hem toe. Alsof hij Feyenoord al een hoofdprijs had bezorgd.

"Het is prachtig om te zien hoe het leeft", zei Berghuis. "We gaan ook steeds beter voetballen. Er komen steeds meer automatismen in ons spel. Tegen NAC hadden we snel door dat Rick Karsdorp onze vrije man was. Daardoor kwamen we aan het voetballen."

Drie keer scoren in een halve finale van de beker is best bijzonder. Zeker als je maar 55 minuten op het veld staat. Jürgen Locadia was de laatste voetballer die driemaal scoorde in een halve eindstrijd van het nationale bekertoernooi. Hij deed dat voor PSV tegen PEC Zwolle (3-0). "Maar ik ben toch blij dat ik werd gewisseld", zei Berghuis. "Je kan zo maar een gele kaart krijgen, dat zag je woensdag aan Klaiber van FC Utrecht. Ik wil de finale voor geen goud missen."

home
net-binnen
menu