Femke Faber geeft high-fives na haar wissel in de gewonnen wedstrijd tegen Groen Geel.

Femke Faber van LDODK heeft nieuwe energie

Femke Faber geeft high-fives na haar wissel in de gewonnen wedstrijd tegen Groen Geel. Foto Henk Jan Dijks

Het is geen toeval. Nu Femke Faber (24) weer tot de gelederen van LDODK behoort, heeft de ploeg uit Gorredijk en Terwispel de stijgende lijn weer te pakken.

Na vier nederlagen op rij, was er vorige week de zege op bezoek bij grootmacht PKC. In eigen sporthal Kortezwaag volgde zaterdag een kinderlijk eenvoudige overwinning op Groen Geel (32-16).

LDODK heeft, met potjes tegen Blauw-Wit (uit) en TOP (thuis) te gaan, het bereiken van de play-offs in de Korfbal League weer in eigen hand. ,,Ik ha it gefoel dat we de dip krekt op tiid ‘te boven’ binne”, zei Faber. ,,Sa’n minne perioade hat in team noadich om úteinlik better te wurden.”

Fris in het hoofd

Wat voelt ze zich weer lekker, wat is ze weer fris in haar hoofd. Na vorig seizoen hield ze het leven als topsportster voor gezien. Ze sloot destijds niet uit dat het een besluit voor altijd was. Ze had genoeg van het drie keer week trainen, het elk weekend opnieuw een topwedstrijd moeten spelen tegen ploegen die ze bij wijze van spreken al vijftien keer eerder had getroffen.

Ze wilde weg uit de sleur, doen waar ze zelf zin in had. Ze wilde op de bank hangen als ze daar behoefte aan had, de wereld verkennen. Met haar vriend ging ze vijf weken naar Thailand.

Maar terwijl ze vrij was, merkte ze hoezeer ze van haar sport houdt. En ook hoe ze gek ze is van LDODK. In Thailand zette ze om twee uur ’s nachts de wekker om naar de livestream van ,,myn clubke” te kijken. Het deed haar zeer dat LDODK qua prestaties in een negatieve spiraal terechtkwam.

De club had Femke Faber nodig, met haar fanatisme, ervaring en scorend vermogen. Dus toen het verzoek kwam om LDODK te helpen, zei ze ja. Op vrijdag 17 januari landde ze na haar reis door Thailand op Schiphol, vier dagen later trainde ze mee.

Topscorer in Papendrecht

In drie wedstrijden gaf ze inmiddels acte de présence. Vorige week in Papendrecht was ze topscorer voor haar ploeg met zeven treffers, zaterdag schoot ze vier keer raak. ,,It is echt wer leuk, ik ha nije enerzjy”, vertelde ze na de zege op Groen Geel.

Toen ze in januari aansloot bij de groep, voelde en zag ze dat de andere spelers het moeilijk hadden. Er heerste een zekere gelatenheid. En er hing een groot vraagteken boven de selectie: wat moet er gebeuren om beter te presteren, om de play-offs te halen? Het antwoord is inmiddels gevonden. ,,We moatte keihurd foar elkoar wurkje en dat dogge we. Dêrom ha we no wer twa kear wûn.”

Hoe haar korfbaltoekomst eruit ziet, weet Faber niet. In juni is ze klaar met haar studie fysiotherapie. Het is vervolgens afwachten waar ze een baan vindt. Is het ver weg, dan ze stopt ze (opnieuw) bij LDODK. ,,Ik bin net ien dy’t foar elke training in oere yn de auto sitte wol.”

Krijgt ze werk in de buurt, dan gaat ze misschien wel door. Ze is nog jong en trainer Henk Jan Mulder en de technische commissie van de club zouden niets liever willen.

Stof tot nadenken

,,Mar dan noch it is in drege ôfwaging. Kuorbal is in teamsport. Ik kin net alle jierren fiif wike op fakânsje. Oan de oare kant is krekt de frijheid om dat te dwaan my hiel goed befallen.” Stof tot nadenken dus. ,,Ik bin der noch net út en sil net earder as yn juny of july de knoop trochhakke. De club begrypt dat gelokkich. Ik wol no gjin beloften dwaan dy’t ik net neikomme kin.”

In de resterende twee competitieduels moet LDODK deelname aan het seizoenstoetje veiligstellen. Een positie bij de eerste vier is vereist. De ploeg staat nu derde, in punten (20) gelijk met Fortuna en KZ. DVO volgt op een punt.

Faber rekent zich nog niet rijk. ,,It wurdt noch hiel lestich, wy binne der noch lang net. Mar wy hawwe it wer yn eigen hân. Ik tink dat it oankomt op de lêste wedstriid. Ik bin der fan oertsjûge dat wy, oars as yn it ferline wolris it gefal wie, ûnder druk goed prestearje. Yn dy sin foarmje dizze lêste potsjes yn de kompetysje in perfekte tarieding op de play-offs.”

home
net-binnen
menu