Groot waren hun successen bij Ajax, warm is nog altijd de band van Siem de Jong en Lasse Schöne met de club. Maar het ervaren duo is vastbesloten. Vanavond moet er historie worden geschreven met SC Heerenveen. ,,Wij willen naar die finale.”

Uitgelaten stond de selectie op de foto die SC Heerenveen vorige maand op het clubkanaal plaatste, nadat de halve finale van het bekertoernooi was bereikt. Maar wie goed keek, zag dat een paar spelers enigszins uit de toon vielen. Natuurlijk waren Lasse Schöne en Siem de Jong opgetogen na het spektakelstuk tegen Feyenoord (4-3). Maar om nou te zeggen dat beiden net zo schreeuwend en juichend poseerden als het gros van hun ploeggenoten?

Nou, nee.

De ingetogenheid is verklaarbaar, een blik werpend op hun lange en succesvolle carrières met landstitels, bekerzeges, interlands en al die wedstrijden in de Champions League.

Dan is een overwinning in de kwartfinale van het bekertoernooi mooi, al was het maar om de ongekende manier waarop die vorige maand tot stand kwam – maar ook niet meer dan dat. ,,We waren blij na die wedstrijd tegen Feyenoord, zeker wel, maar we hebben nog niets gewonnen”, zei De Jong nuchter.

Schöne vulde aan: ,,Het uitgebreide juichen komt wel, als we die beker omhooghouden. Laten we alleen eerst maar eens van Ajax winnen.”

Onmiskenbaar schoven twee gelouterde profs aan in de bomvolle perskamer van het Abe Lenstra-stadion, in aanloop naar de bekerkraker tegen Ajax. ,,Een goede spanning”, zo verwoordde De Jong zijn gevoel voor de halve finale. ,,Je moet erin geloven dat je kunt winnen”, zei Schöne. ,,Dan ben je al een heel eind.”

Nog los van hun sportieve bijdrages is Johnny Jansen deze week maar wat blij met het geroutineerde tweetal in zijn selectie. De Jong (32) en Schöne (34) weten immers wat er in grote wedstrijden wordt gevraagd: van de aanloop ernaartoe, compleet met het mediacircus van gisteren, tot het spel binnen de lijnen. ,,Siem en Lasse zijn enorm betrokken bij het team”, zei Jansen. ,,Ze delen hun ervaringen, geven jonge spelers informatie. Ze maken, kortom, ons elftal beter.”

Maar vanzelfsprekend ging het dinsdag ook over het lange verleden van De Jong en Schöne bij Ajax, een club waaraan beiden warme herinneringen koesteren.

Multifunctionele spelers

Omgekeerd is dat trouwens net zo. Nog altijd zijn De Jong en Schöne geliefd in Amsterdam. Beiden waren er dan ook jarenlang van grote waarde, als nimmer verzakende en multifunctionele spelers. De Jong beleefde zijn persoonlijke hoogtepunt in 2011, met twee doelpunten in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente (3-1). Goedbeschouwd markeerde die titel Ajax’ vertrekpunt van een nieuwe dominantie op de Nederlandse velden.

Een jaar na dat bevrijdende kampioenschap kwam Schöne naar Ajax – om er zeven seizoenen later te vertrekken als de buitenlandse speler met de meeste wedstrijden in het rood-witte shirt achter zijn naam. En dat terwijl hij aanvankelijk bij een deel van het Amsterdamse publiek nogal wat scepsis moest overwinnen. Want ja, wat moest Ajax in hemelsnaam met een transfervrije speler van NEC?

loading  

Schöne groeide echter uit van ideale twaalfde man tot onbetwiste basisspeler. En ja, natuurlijk ging het gisteren ook over zijn eigen iconische moment in het Ajax-shirt, de weergaloze vrije trap in de uitwedstrijd tegen Real Madrid (1-4), deze week twee jaar geleden.

Talrijk waren de reacties uit Amsterdam, nadat De Jong en Schöne respectievelijk begin december en halverwege februari tekenden bij Heerenveen. Van voormalig ploeggenoten en trainers tot andere medewerkers van de club, oude vrienden, vage kennissen en vooral heel veel supporters. Werkelijk iedereen die ook maar iets met Ajax te maken had, was blij met de terugkeer van het duo in de eredivisie.

,,Natuurlijk komt dat door onze prestaties bij Ajax”, reageerde Schöne. ,,Siem en ik hebben altijd keihard voor Ajax gewerkt en onze waardering voor de fans uitgesproken. We hebben een fantastische tijd bij Ajax gehad. Dan gunnen ze je een stap, zoals we die nu naar Heerenveen hebben gemaakt. Als speler, maar ook als mens.”

Naast hem knikte De Jong. Hij vertrok als zestienjarig talent vanuit de Achterhoek naar Amsterdam, om in de jeugdopleiding van Ajax te voetballen. ,,Ik ben daar als voetballer opgegroeid. Maar dat niet alleen: ik heb ook buiten het veld enorm veel bij Ajax geleerd”, zegt de aanvallende middenvelder. ,,Ik heb daar lang gezeten en ben trots op de mooie herinneringen. Met sommige mensen bij de club heb ik nog steeds contact.”

Bij Schöne is dat niet anders. Voordat hij zijn contract bij Heerenveen tekende, hield hij een paar weken bij de selectie van Ajax zijn conditie op peil. ,,Ik kreeg veel berichtjes, nadat we Feyenoord hadden uitgeschakeld”, zei Schöne, glimlachend. ,,Ze vonden het leuk voor Siem en mij en keken uit naar de halve finale. Net als wij.”

loading  

Kansen

Want de vraagt die beklijft: hoe schatten De Jong en Schöne de kansen in voor Heerenveen? ,,Ajax heeft vorige week niet tegen de minste tegenstanders gevoetbald”, doelde De Jong op de duels van de Amsterdammers met Lille en PSV. ,,Misschien waren ze in die wedstrijden iets minder dominant dan normaal, maar dat ze veel kwaliteit hebben is voor iedereen wel duidelijk. Wij moeten zelf goed zijn en hopen dat het onze kant opvalt. Wat dat betreft hebben we de kwartfinale tegen Feyenoord nog in ons achterhoofd. Daaraan zag je dat een wedstrijd zomaar alle kanten kan opschieten.”

,,Siem en ik weten misschien iets beter hoe Ajax wil voetballen, omdat we er zelf zo lang hebben gespeeld”, zei Schöne. ,,Maar goed, daar laten die jongens zich echt niet gek door maken, hoor. Ajax heeft gewoon een fantastische selectie. Maar als wij een goede dag hebben, in onszelf geloven en heel veel strijd leveren, dan kunnen wij Ajax verslaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct