Fans Newcastle United zamelen geld in om aandelen te kopen

Fans Newcastle United zamelen geld in om aandelen te kopen ANP

Supporters van Newcastle United willen graag mede-eigenaar van de club worden. Een groep trouwe fans is daarom een inzamelingsactie begonnen met als motto 'The 1892 Pledge', een verwijzing naar het jaar waarin de club werd opgericht. De huidige eigenaar Mike Ashley wil al geruime tijd zijn aandelen verkopen.

Een investeringsmaatschappij uit Saudi-Arabië wilde Newcastle United vorig jaar voor 350 miljoen euro kopen, maar de omstreden overname ging niet door. De Saudi's, die een consortium vormden met enkele Britse zakenlieden, trokken hun bod terug toen de organisatie van de Premier League duidelijkheid eiste over de banden tussen het investeringsfonds en het Saudische koningshuis.

De fans van Newcastle vrezen dat hun club net als een paar jaar geleden degradeert uit de Premier League. De 'Magpies' staan net boven de streep. De aanhangers zijn bang dat de financiële problemen bij degradatie zo groot worden, dat het voortbestaan van hun club in gevaar komt en beginnen daarom een inzamelingsactie. "We zijn klaar om de club te redden als dat nodig is."

Als Ashley erin slaagt een koper te vinden voor zijn aandelen, hopen de fans een deel van de aandelen te kunnen kopen zodat ze ook invloed kunnen krijgen op supporterszaken. "Eigenaren komen en gaan, maar dit is ónze club. Wij zijn Newcastle United", schrijven ze. Als het supportersfonds er niet in slaagt een deel van de aandelen te kopen, dan gaat het opgehaalde geld naar goede doelen in de regio. De fans hebben vier toezichthouders aangesteld, onder wie de Engelse oud-international Warren Barton.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport