FIFA stemt over toewijzing WK 2026

Een dag voor de start van het WK in Rusland beslissen de leden van de wereldvoetbalbond FIFA waar het toernooi over acht jaar wordt gehouden. De landen die zijn aangesloten bij de FIFA hebben de keuze uit Marokko of het gecombineerde 'bid' van de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Voorheen beslisten de bestuursleden van de mondiale bond altijd waar het WK werd gehouden, maar na de schimmige toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar is dat veranderd.

De vier betrokken landen mogen zelf geen stem uitbrengen. Dat betekent in principe dat 207 bonden beslissen waar het WK van 2026 naartoe gaat. De KNVB heeft dinsdag al laten weten zijn stem te geven aan Marokko, omdat de bond zich verbonden voelt met het land en met Afrika.

Het is nog onduidelijk of ze ook allemaal toestemming krijgen om mee te stemmen. Dat moet in de loop van de dag blijken tijdens het congres in het Expocentre in Moskou. Een dag later wordt in de Russische hoofdstad de openingswedstrijd van het WK gespeeld tussen het gastland en Saudi-Arabië.

Aan het toernooi in 2026 mogen liefst 48 landen meedoen, zestien meer dan nu. Het Amerikaanse 'bid' scoorde in het inspectierapport van de FIFA aanzienlijk beter dan dat van Marokko. De Verenigde Staten, Canada en Mexico denken omgerekend 12,3 miljard euro aan inkomsten te genereren bij het WK. Daar steekt de 6,2 miljard van Marokko schril bij af.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement