Etappezege voor Froome in Vuelta

Wielrenner Chris Froome heeft woensdag de elfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Britse kopman van Team Sky was als eerste boven op de korte maar steile slotklim naar Peña Cabarga. Hij bleef de Colombiaanse klassementsleider Nairo Quintana net voor.

De rode leiderstrui blijft om de schouders van Quintana. Froome stijgt door de etappezege naar de tweede plaats in het klassement. Zijn achterstand is 54 seconden. Alejandro Valverde zakt naar de derde plaats op 1.05.

Een kopgroep met 23 renners reed in de snelle etappe over 168 kilometer tot de slotklim voor het peloton uit. Martijn Keizer en Koen de Kort maakten deel uit van de vluchtpoging. De Belg Ben Hermans wist de ontsnapping het langst vol te houden. Zijn vlucht werd op drie kilometer van de eindstreep beëindigd door de groep met de klassementsrenners.

Tweede ritzege

Van de favorieten voor de eindzege koos de Colombiaan Esteban Chaves daarna als eerste de aanval. Froome ging in de tegenaanval en alleen Quintana kon het tempo van de Britse Tourwinnaar volgen. Valverde eindigde de etappe als derde op 6 seconden, met in zijn wiel landgenoot Alberto Contador, kopman van Tinkoff.

Het was voor Froome pas zijn tweede ritzege in de Vuelta. Frappant genoeg boekte hij zijn eerste zege vijf jaar geleden op precies dezelfde plek, in de editie die zijn doorbraak betekende en waarin hij tweede werd in het klassement.

Quintana

,,Ik heb speciale herinneringen aan deze plaats en het voelt geweldig om dit daaraan toe te voegen'', reageerde de ritwinnaar. Froome hoopt dat hij het gat met de rodetruidrager in de komende anderhalve week kleiner kan maken. ,,Quintana is momenteel erg sterk. Ik probeer elke dag alles te geven en hopelijk kan ik nog dichter bij hem komen.''

De twaalfde rit brengt het peloton donderdag naar Bilbao, waar op een plaatselijke ronde een col van de tweede categorie ligt die twee keer beklommen moet worden. De aankomst ligt na de tweede afdaling.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement