Estafettezwemmers zevende op 4x200 vrij

De Nederlandse estafettezwemmers hebben zich dinsdag in de olympische finale van de 4x200 meter vrije slag niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Kyle Stolk en Sebastiaan Verschuren eindigden in de eindstrijd als zevende, in een tijd van 7.09,10. Het goud ging naar de Verenigde Staten. Michael Phelps tikte als slotzwemmer aan na 7.00,66 en vierde zijn 21e olympische titel.

De Nederlandse mannenploeg veroverde eerder dit jaar in Londen de Europese titel. Het behalen van de olympische finale, nog zonder kopman Verschuren in de series, werd al gezien als een knappe prestatie. De laatste Nederlandse medaille bij de Spelen op dit onderdeel dateert van 2000. In Sydney pakte de estafetteploeg, met Pieter van den Hoogenband als boegbeeld, het brons.

Eremetaal zat er zoals verwacht niet in tussen het mondiale geweld. Dreesens opende in 1.47,58, waarna Oranje dankzij een sterk optreden van Brzoskowski (1.46,87) nog wel even oprukte naar de zesde plaats. Stolk (1.47,59) viel weer terug naar plek zeven, waarna Verschuren als slotzwemmer (1.47,06) erin slaagde om de Belgische kopman Pieter Timmers achter zich te houden.

,,Een paar jaar geleden hebben we een project gemaakt van deze 4x200 vrij, het was heel tof'', zei Verschuren. ,,We zijn Europees kampioen geworden en hebben de olympische finale gehaald. Er zit nog genoeg rek in deze jongens. Het ziet er dus goed uit.''

Voor de Amsterdammer zitten de Spelen er op. Hij strandde zowel op de 100 als 200 vrij in de halve finale, waar hij had gehoopt op meer. ,,Ik ben moe nu, vooral mentaal'', zei Verschuren, die de komende dagen op de tribunes zal zitten om de andere zwemmers aan te moedigen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement