De telefoon ging. De naam van een bevriende schaatscoach verscheen in mijn scherm. Mijn hart sloeg terstond een slagje over. Het kon maar een ding betekenen.

Twee jaar geleden liet hij me de stad zien. Eerst een interview, daarna flipperen, eten en een klein biertje drinken. De dingen die gewone Friese jongens doen in een stad, waar ook ter wereld. We bezochten ook een platenzaak. Op mijn initiatief. Twee nieuwe aanwinsten staan nu te pronken in mijn platenkast.

Daar is ook nog een open plekje in de sectie The Rolling Stones. Bij terugkeer in Nederland kwam ik er namelijk achter dat de Stones-elpee die ik in Calgary had teruggezet nog ontbrak in mijn collectie. Spijt. Er zat maar een ding op. Ik heb de bevriende schaatscoach gevraagd om ‘m alsnog te kopen.

Het duurde even, maar toen kwam het verlossende bericht: de plaat lag in zijn huis te wachten op de overtocht. De eerste poging, vorig jaar bij het WK allround in Hamar, mislukte. Maar hij beloofde ‘m niet nog een keer vergeten. Dus was de World Cup van dit weekeinde het toernooi waar ik het meest naar uitkeek.

En toen ging mijn telefoon. ‘Johan, it spyt my. It spyt my echt.’ Ik liet de woorden even op me inwerken. Maar hij zei het echt. De Stones lagen nog steeds onder een stapel schilderijen, ruim 7000 kilometer verderop.

De bevriende schaatscoach, ik noem zijn naam niet want ik wil niet dat ze hem in Noardburgum gaan nawijzen, was ‘m echt weer vergeten. Juist nu het zo lekker is om platen te luisteren terwijl de avondklok tikt. Ik verdenk hem ervan dat hij zelf een platenspeler heeft gekocht en er geen afstand van kan doen.

Hij vertelde trouwens ook over de kapotte ijsmachines in Calgary. Daardoor waren zijn pupillen genoodzaakt om bij -20 te trainen op natuurijs. Terug naar de basis van het schaatsen. Het bracht me op een geweldig idee. Laten we volgend seizoen op Canadees natuurijs een WK houden.

IJspegels aan de baard, sneeuw op de muts, wollen handschoenen en schaatsers die behendig over een verse scheur stappen. Voor een keer weer schaatsen als Jaap Eden en Coen de Koning. Moeten we doen. En dat zeg ik echt niet omdat ik dan ook persoonlijk mijn Rolling Stones elpee kan ophalen. Echt niet.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct