Eerste kansen voor klimmers en dalers

De renners met klimmersbenen kunnen zich woensdag in de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk voor het eerst testen. De rit voert naar het Centraal-Massief met zes beklimmingen waarvan twee van de tweede categorie. Om voor de ritzege in aanmerking te komen lijken kwaliteiten als daler ook van pas te gaan komen. Na de laatste helling - de Col de Font de Cère van de derde categorie - is het nog een kleine 3 kilometer voornamelijk dalen naar skistation en finishplaats Le Lioran.

De start is in Limoges waar de Duitser Marcel Kittel dinsdag de rit won. Peter Sagan behield de gele trui en nam dankzij zijn derde plaats ook de leiding in het puntenklassement. Omdat hij geen twee truien kan dragen, start de Brit Mark Cavendish ook woensdag weer in het groen.

Le Lioran, een skigebied met meer dan veertig pistes, is voor de tweede keer finishplaats. De Belg Michel Pollentier won er in 1975 een etappe voor zijn illustere landgenoot Eddy Merckx.

De twee zwaarste beklimmingen in de rit over 216 kilometer zijn de Pas de Peyrol (gemiddeld 8,1 procent over 5,4 km) en de Col du Perthus (gemiddeld 7,9 procent over 4,4 km).

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement