Op Paul Dijkstra stond tijdens het NK zeilen in de Solo-klasse geen maat. In de Kieler Woche werd Marit Bouwmeester in de slotrace van de troon gestoten.

De Solo-klasse groeit de laatste jaren als kool en door de vele internationale series stijgt het niveau voortdurend. Om dan op het NK, in een veld van 56 boten, drie races van de tien te winnen en ook drie keer tweede en derde te worden, is een puike prestatie. ,,Ja, ik ben ook hartstikke tevreden’’, aldus Paul Dijkstra, de 33-jarige kampioen uit Uitwellingerga. ,,Maar ook al zeil je sterk, als er één telkens vlak achter je zit, is er spanning tot de laatste meters.’’

Die spanning was er, want in Peerke Kortekaas had Dijkstra op het Veluwemeer bij Harderwijk een geduchte concurrent. ,,Hij mocht de slotrace absoluut niet winnen’’, vertelt Dijkstra. ,,Omdat ik een beste start had, had ik direct de controle en voer ik hem naar achteren. Toen we als dertigste bij de bovenboei kwamen, stopte Peerke ermee en toen kon ik mee naar de wal.’’

Bouwmeester verspeelt titel door 'mindere dag'

Dijkstra (vorige week tweede in de Kieler Woche) greep ook vorig jaar de nationale Solo-titel. ,,Maar omdat het een open NK was en er een Engelsman voor me eindigde, voelde ik me toen niet kampioen. Nu wel. Dit is mijn eerste ‘echte’ titel en ik ben er ontzettend blij mee.’’ Menno Huisman van de Sneker KWS greep het brons.

In de Kieler Woche verspeelde Marit Bouwmeester de hoofdprijs in de elfde en laatste race. In haar Laser Radial eindigde de viervoudig wereldkampioen uit Warten als twintigste in een veld van 46 boten. De Deense Anne-Marie Rindom kwam zondagmiddag als derde binnen en finishte op 50 punten (aftrek 13). Bouwmeester kwam uit op 52 punten, ze won net als Rindom één manche. Mirthe Akkerman uit Akkrum eindigde als achttiende.

,,Dit was een wat mindere dag’’, zei Bouwmeester zondag. ,,Maar het was niet zo vreselijk. Ik miste een winddraaiing en meteen daarna volgde een een dikke windvlaag. Jammer, maar het is wat het is. Het was fysiek zwaar met negen races in drie dagen. Deze week was vooral een training en een goede voorbereiding op het EK van volgende maand.’’

Andere uitslagen

Finn-stuurman Nicholas Heiner won de Kieler Woche. In de 49’er werden Bart Lambriex en Pim van Vugt vierde, goed voor een olympische nominatie. Ze moeten nu nog officieel de nationale selectie winnen. Niet eerder deed een Nederlands 49’er-team mee op de Spelen.

Robbert Huisman en Gijs Zuidema (Sneek) eindigde in de 29’er als dertiende in een veld van 91 boten. Ze wonnen de twaalfde en laatste race. Mees Beerda-Frank Boer werden negentiende, Marlies Schouten-Maud Lodewijk 32ste. In de Nacra finishte Laila van der Meer uit Grou met Bjarne Bouwer als vijftiende van de 26. Laser-zeiler Willem Wiersma van Frisia Grou werd 33ste van de 81.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct