Na een krankzinnige slotronde promoveerde keeperstrainer Harmen Kuperus deze week met Go Ahead Eagles naar de eredivisie. Vrijwel elke doelman met wie de Sint Nykster werkte, vertrok naar een grote club. Wanneer volgt Kuperus zelf?

Ongelooflijk, zegt Harmen Kuperus nog maar eens, over die geweldige woensdagavond in Rotterdam. Wat een feest. Wat een ontlading. Wat een gekkenhuis, na een ongekende apotheose in de eerste divisie. ,,Dit kón helemaal niet”, zegt Kuperus. ,,Maar het gebeurde dus wél.”

Eigenlijk had Go Ahead Eagles zich al verzoend met de play-offs, waarin de club een uitstekend seizoen met een eredivisieticket wilde bekronen. Maar toch. Er was nog een kleine kans op directe promotie, al moest concurrent De Graafschap dan wel punten verspelen.

Uiterst moeizaam won Go Ahead Eagles zelf met 0-1 bij Excelsior – en vervolgens begon het lange wachten op het eindsignaal in Doetinchem, waar het duel van De Graafschap met Helmond Sport door een enorme hoosbui tachtig minuten had stilgelegen.

Het gros van de selectie en technische staf keek, zittend op het veld, op een scherm naar de worsteling van De Graafschap. Kuperus zat daar niet bij. ,,Ik moet niet naar zo’n wedstrijd gaan kijken. Dat is niet goed voor me.”

Telefonerend met zijn vriendin Hedwich verliet Kuperus het stadion van Excelsior, voor een nerveuze wandeling door de straten van Kralingen. Tja, zegt Kuperus, waarover praat je dan met elkaar? ,,Over allesbehalve voetbal, hopend dat de tijd wat sneller voorbijgaat. Ik was weer terug bij de parkeerplaats voor het stadion, toen Hedwich me vertelde dat we waren gepromoveerd.”

Met de rechtstreekse promotie krijgt Kuperus (43) zijn gedroomde afscheid bij de volksclub uit Deventer. ,,Dit is waar je het met z’n allen voor doet. Kijk, met een derde plek was ons seizoen al meer dan geslaagd. We werkten bij de Eagles met de tiende begroting van de eerste divisie. Maar als het dan op zo’n manier eindigt – dat is gewoon geweldig. Bij terugkomst in Deventer werden we opgewacht door duizenden supporters. Echt, het was een complete chaos.”

loading

Een besloten feest in het stadion met spelers, staf en kantoorpersoneel vulde gisteren zijn laatste werkdag bij Go Ahead Eagles. Nog eenmaal gleden Kuperus’ ogen over de rood-gele stoeltjes van de schitterende Adelaarshorst, het klassieke onderkomen van de Eagles aan de Vetkampstraat, terwijl hij terugblikte op een bewogen seizoen.

Noem Kuperus’ bijdrage aan de promotie aanzienlijk, als trainer van de alom bewierookte Eagles-doelman Jay Gorter. Maar liefst 25 keer hield Gorter dit seizoen zijn doel schoon, waarmee hij een stokoud Nederlands record van Tonny van Leeuwen uit de boeken keepte. Het vervult Kuperus met trots.

Gorter heeft inmiddels de clubs voor het uitkiezen, zoals dat eerder gold voor diverse andere doelmannen die Kuperus trainde. De keeperstrainer somt op: drie keepers gingen rechtstreeks naar de Premier League. Eentje naar de Deense topclub FC Kopenhagen en een tweetal vertrok naar de Nederlandse subtop.

Veel doelmannen met wie Kuperus werkte, verdienen nu dikke salarissen. ,,Een enkeling is zelfs miljonair. Maar dat geldt niet voor de keeperstrainer”, zegt Kuperus, pratend in de derde persoon enkelvoud.

Enige zelfspot is de Sint Nykster niet vreemd.

Tegenhouden

Kuperus is als keeperstrainer vastbesloten de top te halen, nadat hij tijdens zijn actieve spelersloopbaan bij verschillende profclubs onder contract stond – maar alleen bij Telstar eerste doelman was. Hoe zijn werkwijze zich laat samenvatten? Veel arbeid leveren, plezier maken en dingen bovenal niet ingewikkelder maken dan ze zijn.

Wat dat betreft verbaast Kuperus zich geregeld over de manier waarop zijn vak in Nederland wordt uitgeoefend. Volgens hem innoveren keeperstrainers erop los, maar verwaarlozen ze de kern: ballen tegenhouden. ,,Ik hoor vaak dat keepers hun doel moeten verkleinen”, zegt Kuperus. ,,Weet je wat het gevolg is? Dat je je reactietijd verkort. Precies daarom was bijvoorbeeld Ed de Goey zo goed. Hij bleef gewoon op zijn doellijn staan. Dát is de basis.”

Onzekerheden

Hij werkte uitstekend samen met trainer Kees van Wonderen. Go Ahead Eagles? Een prachtige club, zegt Kuperus. De clubleiding wilde graag langer door met Kuperus, maar de keeperstrainer maakte een paar weken geleden zijn vertrek kenbaar. Een beslissing waar hij nog steeds volledig achterstaat, ook nu de Eagles dus verzekerd zijn van de eredivisie.

,,Ik liep al langer tegen een paar dingen aan”, verklaart Kuperus. Een voorbeeld? Go Ahead Eagles begrootte dit seizoen conservatief, ook door alle financiële onzekerheden van corona. ,,Snap ik”, zegt Kuperus. ,,Alleen: ik wilde wél door, sneller dan een aantal mensen bij de club. Dat ging schuren. En dan moet je eerlijk zijn. Tegenover de club en jezelf.”

Kuperus wordt volgend seizoen keeperstrainer bij Fortuna Sittard. Hij tekende voor één jaar, zoals hij altijd doet – of hij nu bij Go Ahead Eagles, SC Heerenveen, KV Mechelen of OH Leuven werkt. De zekerheid van een meerjarige verbintenis? Kuperus heeft er niets mee. ,,Ik moet gewoon presteren. Doe ik dat niet, dan kan een club makkelijk van me af. Presteer ik wél, dan kunnen we praten over een beetje extra zakgeld.”

Droogjes haalt Kuperus zijn schouders op. Veel moeilijker is het toch niet? Onafhankelijkheid is voor hem een groot goed. Duidelijkheid ook. Sterker, dat laatste is Kuperus’ vertrek- en eindpunt in de samenwerking met zijn keepers.

Kuperus: ,,Het gebeurt weleens dat een jongen zegt: ‘Harmen, ik voel me vandaag niet top.’ Prima. Ga in de sportschool aan de slag – of naar huis. Heeft iemand eens geen zin om te trainen? Vind ik geen probleem.”

,,Nee, echt niet”, reageert Kuperus op het ongelovige gezicht van zijn gesprekspartner. ,,Jongens móeten niet trainen. Ze mógen. Maar als ze er zijn, dan eis ik kwaliteit. Geen trainingen verkloten. Want dan trap ik je van het veld.”

Open boek

Een vriendelijk knikje volgt, als Kuperus zijn woorden uitspreekt. Maar er is weinig verbeeldingskracht nodig om te beseffen dat zijn karakter ook voor frictie kan zorgen. Kuperus geeft het onomwonden toe: hij is niet makkelijk voor een organisatie. ,,Niet iedereen zit op mij te wachten”, weet Kuperus. ,,Mensen moeten me kritisch bevragen. Ik vind het prachtig als mij het vuur na aan de schenen wordt gelegd. Daar word je toch beter van? Maar omgekeerd zijn velen daar doodsbenauwd voor.”

,,Ik ben een open boek. Toch zou ik misschien iets minder mondig moeten zijn”, vervolgt Kuperus. ,,Wie weet had ik dan wel de kans bij grote clubs gekregen. Ik probeer mensen naar een hoger niveau te brengen. En dat lukt, gezien de mooie transfers die jongens hebben gemaakt. Maar ik weet ook dat mijn directheid niet door iedereen wordt gewaardeerd.”

Toch zegt Kuperus dat hij de voorbije jaren rustiger is geworden. Hedwich, die hij nu zes jaar kent, speelt daarin een grote rol. ,,Bovendien hebben we privé behoorlijk wat tikken gehad, met het verliezen van veel familieleden. Dat leert je relativeren.”

,,Een karakter verander je niet in een dag”, besluit Kuperus. ,,Nog steeds geef ik duidelijk mijn mening – en dat zal ik blijven doen. Maar ik werk wel aan mezelf. Bij sommige situaties moet je even tot tien tellen, toch? Nou, ik tel nu al tot vijf. Wat dat betreft ben ik dus op de helft.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct