Minutenlang stond Taeke Triemstra gisteren in afzondering in de stromende regen van Huizum. Over deze nederlaag was het laatste woord nog niet gesproken.

Normaal gesproken is de kaatslegende in wording de eerste die een analyse klaar heeft, bij winst maar ook bij verlies. Gisteren, nadat hij met zijn maten Gert-Anne van der Bos en Tjisse Steenstra voor de tweede zondag op rij het onderspit had gedolven tegen Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra had Taeke Triemstra even genoeg aan zichzelf.

Sterker: had hij zijn mond meteen open gedaan, dan zou hij in de emotie dingen hebben gezegd die de persoonlijke verhoudingen binnen zijn partuur wellicht schade hadden kunnen berokkenen. Nu hield Triemstra het wijselijk bij wat algemeenheden, maar raak waren ze wel.

,,We hiene twa krânsen mear hawwe moatten’’, foeterde de nummer 3 van het kaatsklassement aller tijden. ,,We jouwe se de krâns gewoan. Yn ‘e finale goaiden we tefolle bûten, krekt as ferline wike yn Easterlittens. Dat kinst noait mear ophelje. Ik baal hjir sa fan.’’

Taeke Triemstra zou het sprokkelseizoen 2020 het liefst zo snel mogelijk de geschiedenisboeken in willen punteren. Acht puntjes voegde de voorinse uit St. Jacobiparochie tot dusverre pas toe aan zijn duizelingwekkende totaal, dat nu op 798 staat. Als finales dan ook nog worden verloren zoals gisteren in Huizum, dan is er voor een winnaar als hij weinig meer om vrolijk van te worden.

Het was, in de aanhoudende regen, zo’n beetje een kopie van vorige week. Tot de finale sloeg Gert-Anne van der Bos voortreffelijk op. Hij en zijn maten stonden in drie partijen niet meer dan één eerst af.

Ook in de finale ging alles aanvankelijk crescendo. Partuur Van der Bos pakte de eerste twee bordjes op 6-6 en de opslager uit Mantgum bewees op cruciale momenten zijn klasse. De drie voormalige heersers van het kaatstpeloton namen een 3-1 en 6-2 voorsprong. Zelfs kaatslegende Johannes Brandsma dacht dat de finale in een oogwenk ‘beslikke’ zou zijn. Toen volgde een buitenslag van Van der Bos, een bovenslag van Drent en nog een buitenslag van Van der Bos. Zo hing er niet 4-1 aan de telegraaf, maar 3-2.

Het was een voorbode voor de rest. Het partuur van Marten Bergsma maakte in het vervolg van de finale minder fouten. Tegenover de 17 (!) directe opslagmissers van Van der Bos en Steenstra – respectievelijk 12 en 5, exact net zoveel als in de finale van Easterlittens – stonden opgeteld 11 van Bergsma en Kootstra. Nóg te veel, maar zo bont als Van der Bos maakten ze het niet.

Tekenend was wat er gebeurde toen Bergsma met 4-3 leidde, maar trio Van der Bos in het volgende eerst een 0-6 voorsprong nam. Alle kans om op twee spellen gelijk te komen, maar met drie voorslagen op rij smeet Van der Bos zijn eigen glazen aan diggelen. Tjisse Steenstra moest de zaak op 4-3 6-6 redden, maar ook de ‘tweede’ opslager miste het perk.

Zo werd het 5-3 en belandde trio Bergsma achteroverleunend in een zetel. Er kwam nog wel 5-4 aan de telegraaf, maar op 5-4 4-0 had de anders altijd zo degelijke Triemstra het kennelijk zo met zijn opslagers gehad dat hij de finale met twee kwaadslagen op rij persoonlijk uitblies: 5-4 6-0 voor Bergsma. De opslager uit Minnertsga werd, voor de tweede week op rij, tot koning uitgeroepen.

De frustratie van Triemstra was begrijpelijk. Een partuur dat zoveel directe opslagmissers maakt, maakt zichzelf volslagen kansloos. Zeker tegen een partuur als dat van Bergsma, dat dit seizoen tegen niemand hoeft op te kijken en alweer voor de vijfde keer in de kransen stond. Zo waren Bergsma c.s. op weg naar de finale ook voor de vijfde keer te sterk voor de derde topfavoriet in 2020, het partuur van Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Hans Wassenaar.

,,As wy alle trije ús nivo helje, dan kinne wy alles winne’’, zei achterinse Hendrik Kootstra. Het liefst in de sterkste samenstelling. Voor voorinse Dylan Drent is het voetballen weer begonnen. De Harlinger speelde zaterdag een bekerwedstrijd met Zeerobben-1 tegen LSC (5-1 winst). In september wil hij de twee sporten combineren. Dat kan: Zeerobben is een zaterdagclub en de resterende kaatspartijen – op 1 na – zijn op zondag.

,,De benen waren vandaag aardig zwaar’’, lachte Drent in Huizum. ,,De afspraken zijn gemaakt. Ik train een keer per week met voetbal en een keer per week met kaatsen. En heb ik op zaterdag een kaatswedstrijd (12 september in St Annaparochie. Zie kader, red.), dan kaats ik. Die avond speelt Zeerobben voor de beker tegen FVC. Wie weet doe ik dan ook mee. Dreech, haha.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct