Een beladen NK trampolinespringen voor Heerenveen, drie jaar na de val van Milou

Daan Bergsma en Claudia de Graaf bereiden zich synchroon voor op het NK in Alkmaar.

Het wordt een beladen dag zaterdag in Alkmaar. Trampoline School Heerenveen maakt zijn rentree op het NK. Exact drie jaar na een fatale landing.

In de Epke Zonderland-turnhal is het een drukte van jewelste, deze dinsdagse namiddag, de dag voor Sinterklaasavond. De jongste atleten hoeven vanmiddag even niet te rekken, te strekken en te trainen. Zwarte Piet komt pepernoten brengen en de spelletjes die worden gedaan hebben amper iets met topsport te maken. Tussendoor bereidt een groepje trampolinespringers zich voor op een beladen zaterdag.

Trampoline School Heerenveen doet dit weekeinde voor het eerst sinds drie jaar weer mee aan het Nederlands kampioenschap. In die tussenliggende jaren werd dat evenement overgeslagen. Doordat het vreselijke ongeluk van 12 december 2015 nog te vers in het geheugen lag, was iedereen lang aangeslagen. Het toen 14-jarige talent Milou Bosscher liep die winterdag in Oss door een mislukte landing een dwarsleasie op.

,,We hebben na die trieste gebeurtenis bewust de luwte even opgezocht”, vertelt Kirsten Kappetein. ,,Dat ongeluk heeft veel impact gehad.”

'Milou is mega-positief'

De club heeft in die jaren veel contact gehouden met Milou en haar familie. Kappetein: ,,Zij is mega-positief. Dat scheelt echt. We hebben aan crowdfunding gedaan, we hebben geld ingezameld om haar zoveel mogelijk te helpen. Een rolstoel, een aangepaste auto, zoiets kost nou eenmaal veel geld.”

De tiener is inmiddels 16 jaar en van plan naar het Cios te gaan. Mocht dat doorgaan dan regelt de Heerenveense Trampoline School een stageplek voor haar. ,,Zo helpen we elkaar”, aldus Kappetein.

Maar eerst vandaag zien door te komen. Bosschers voormalige ploeggenoten Claudia de Graaf, Daan Bergsma, Bram Marskamp en Daniëlle Boogaarts gaan voor het eerst in drie jaar naar het Nederlands kampioenschap trampolinespringen dat in Alkmaar wordt georganiseerd. ,,We zijn wel naar EK’s en WK’s geweest, maar we gaan nu voor het eerst weer naar het NK. Met vier senioren.”

Nog niet tevreden

Het trampolinespringen in Heerenveen staat in de schaduw van wat Sportstad-boegbeelden als Epke Zonderland, Céline van Gerner en Sanne Wevers presteren. Toch zit er weer leven in, constateert Kappetein (54). ,,Maar het kan veel beter’’, zegt ze. Ze refereert aan de jaren dat Mark Schuurmans het trampolinespringen in Heerenveen coördineerde. ,,Hij heeft een poging gedaan het trampolinespringen weer op de kaart te zetten.”

Maar echt tevreden zijn ze in Heerenveen niet. ,,We moeten de krachten bundelen”, is Kappetein stellig. Er wordt nu op niveau gesprongen in Den Bosch, Alkmaar en Heerenveen. ,,De samenwerking kan veel beter. Het is een klein wereldje. We moeten de zaak opnieuw wakker schudden.”

Kappetein pleit voor meer uren. ,,Als ik bijvoorbeeld niet met Daan kan trainen in Alkmaar, gaat zijn niveau ook niet omhoog. Alkmaar heeft alles op dit moment, een hele hal vol trampolines. Als je de Nederlandse toppers met elkaar laat trainen, is dat goed voor iedereen. De toppers halen het beste in elkaar boven, het niveau zal groeien.’’

Weinig geld maakt creatief

Geld is er amper. Toppers als Daan Bergsma (18) en Claudia de Graaf (22) studeren in Groningen. Met de Rijksuniversiteit hebben ze een overeenkomst dat bij puike prestaties hun collegegeld kan worden terugverdiend, mits alle studiepunten zijn gehaald. Een jaar in de collegebanken kost al snel 2000 euro. ,,Dat is een mooie stimulans”, aldus Claudia de Graaf.

Een A-status bij sportkoepel NOC-NSF zit er voor de Nederlandse trampolinespringers niet in, daarvoor is het niveau wereldwijd te hoog. ,,Ik heb tot mijn zesde geturnd”, zegt De Graaf, ,,maar ik vind trampolinespringen gewoon minder eng. Ik voel in de lucht ook meer bewegingsvrijheid. Heerlijk.”

,,De Olympische Spelen”, zegt Daan Bergsma, ,,zijn misschien te hoog gegrepen voor ons. Maar WK’s zijn wel haalbaar.”

Kappetein: ,,Ik ben onlangs met Daan naar het WK junioren geweest, in Sint Petersburg. Hij werd 30ste, van de 75 deelnemers. Dat mag je als een goede prestatie zien. Daan is echt een van de grootste stilisten van Nederland. Hij geldt als een natuurtalent, zo’n iemand kom je niet vaak tegen. Tristan Boersma is er ook zo een. Ze motiveren elkaar enorm, zijn allebei gedreven. Een cadeautje om mee te werken, met zulke jongens.” Al met al moet het een mooie dag worden, vandaag in Alkmaar. Kappetein: ,,Ik ben blij dat we weer boven zijn komen drijven.”