Scrimmage voor het doel van Werner Hahn die leidt tot de 3-1. FOTO VI IMAGES

Een bekerstunt bij Ajax? Het kan, weet iedereen nu bij SC Heerenveen

Scrimmage voor het doel van Werner Hahn die leidt tot de 3-1. FOTO VI IMAGES

Natuurlijk is SC Heerenveen ook donderdagavond de underdog, voor de kwartfinale van de KNVB-beker tegen Ajax. Maar kansloos? Dat niet.

Warner Hahn zag afgelopen week veel bedrukte gezichten toen hij boodschappen deed. Mensen wensten hem succes, maar het voelde voor de doelman alsof ze hem sterkte wensten. ,,Alsof er iemand was overleden”, zei Hahn. ,,Wij weten ook wel dat Ajax-uit een lastige wedstrijd is. Maar we weten nu ook: wij kunnen hier een resultaat halen.”

De 26-jarige doelman keek met een goed gevoel terug op het duel in Amsterdam. Toch wel, benadrukte hij. Want die fout in de eerste helft, waarbij de bal via Pelle van Amersfoort over de doellijn hobbelde (3-1), die dreunde nog wel even na.

,,Ik baalde enorm”, bekende Hahn. ,,Vooral omdat ik een goede voorbereiding op de tweede seizoenshelft heb gedraaid. Gelukkig pakte ik vervolgens die penalty. Toen ik in de kleedkamer kwam, gaven de jongens me een goeie tik op mijn achterhoofd. ,,Geen probleem, gewoon doorgaan”, zeiden ze.”

‘Meer risico’

Dat deed hem goed. ,,Ik ben blij dat ik die jongens een paar keer kon redden in de tweede helft. En dat de jongens mij hebben gered. We namen in de tweede helft meer risico. Toonden lef. Dat pakte super goed uit.”

,,Je kunt wel een goede organisatie hebben”, vulde Stijn Schaars aan. ,,Maar je moet wel je momenten pakken om zelf ook druk te gaan zetten. Want als je alleen maar afwacht, dan komt dat moment voor Ajax alsnog wel. Dus moet je bij wijze van spreken soms een blinde bal achter hun verdediging leggen, zodat je ze kunt vastzetten. Af en toe moet je schijt en lef hebben. Dat deden we na rust steeds beter.”

Tevreden over zijn eigen wedstrijd was Schaars niet. ,,Maar ik heb een uur gespeeld en ben daar in principe goed uitgekomen. Op de laatste training (zaterdag, red.) liep mijn rechterkuit een beetje vol. Daar baalde ik van. Dat neem je toch mee in de wedstrijd. Dan ben je net niet helemaal vrij op het veld. Maar organisatorisch heb ik ook een belangrijke taak in deze ploeg. Kan mijn spel beter? Ja, zeker. Persoonlijk moet ik nog stapjes maken. Maar als team houden we heel goed gevoel aan deze wedstrijd over.”

Dubbele beenbreuk

Bovenal was Schaars enorm blij dat hij eindelijk, negen maanden nadat hij een dubbele beenbreuk opliep, weer op het veld stond. ,,Dan kom je die Arena binnen en dan zie je dat veld… Dan krijg je het gevoel: al speel ik met een gescheurde kruisband, hier wil ik voetballen. Dít is voetbal, man! Heerlijk. Nu gaan we kijken of we nog beter kunnen.”

Te beginnen met komende donderdag. ,,Iedereen wil zó graag”, zei Hahn. ,,We hebben een heel gretige, maar ook jonge groep. En dan maak je weleens foutjes, zoals mij nu overkwam. Wat dat betreft stond deze wedstrijd wel symbool voor ons team. Er zit nog zoveel meer in. We moeten Ajax donderdag met gepast respect benaderen, maar hoeven zeker niet bang voor ze te zijn.”

En wat Hahn deze week in de supermarkt gaat horen? Met een lach: ,,Ik denk dat iedereen nu tegen me zegt: pak ze in de beker.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct