SC Heerenveen lag jarenlang ver voor op FC Utrecht, de tegenstander van vanavond in de Galgenwaard. Maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid, niet in de laatste plaats door de Utrechtse clubeigenaar en geldschieter Frans van Seumeren. Het roept de vraag op: is zo’n situatie ook mogelijk én wenselijk in het Abe Lenstra-stadion?

De voetbalwereld is relatief klein, bestuurskamers en skyboxen zijn vaak decors van ons-kent-ons, en dus spreekt Sytse Bouwer rondom wedstrijden van SC Heerenveen tegen FC Utrecht weleens met Frans van Seumeren.

Tientallen miljoenen euro’s pompte Van Seumeren de afgelopen jaren in Utrecht, dat vastbesloten is om dit seizoen een uitdager van de vaderlandse top te worden. Maar of Bouwer – verstokt supporter, vermogend ondernemer en tot vorig seizoen hoofdsponsor van Heerenveen – voor zichzelf een rol als de Friese equivalent van Van Seumeren ziet weggelegd?

Doe het niet

De ondernemer uit Katlijk schiet in de lach. ,,Nou, nee. Ik denk ook dat Van Seumeren het me sterk zou afraden”, zegt Bouwer. ,,Hij zou zeggen: Sytse jongen, ik behoed je voor een grote fout. Doe het niet.”

Voor veel bestuurders is de voetballerij imagotechnisch als een omgekeerde wasstraat: ze komen er smeriger uit dan ze erin gingen. Talloze directeuren, managers en commissarissen die het afgelopen decennium bij Heerenveen werkten, kunnen erover meepraten.

Hoe anders is het sentiment in Utrecht rond Van Seumeren, alom gerespecteerd als de grote baas van de club die hij gestaag vanuit de middenmoot naar de subtop stuwde. Maar Van Seumeren wil meer: hij vertelde onlangs in het Algemeen Dagblad dat zijn levenswerk pas na een kampioenschap is voltooid. ,,Maar met een structurele plek in de top 5 van Nederland kan ik ook goed leven. Een Nederlandse topclub, gebouwd op een gezonde financiële basis, dat is het grote doel.”

Lees ook | SC Heerenveen ziet Hauge naar AC Milan gaan en rekent niet meer op Ekkelenkamp

 

D e ronkende ambities van Utrecht zijn onvergelijkbaar met die van Heerenveen, dat al jarenlang kampt met forse operationele verliezen en afhankelijk is van spelersverkoop om zwarte cijfers te schrijven.

Het verklaart waarom het denken over extern kapitaal steeds verder verschuift binnen het Abe Lenstra-stadion. Was een aandelenverkoop jarenlang een absolute no go – de huidige algemeen directeur Cees Roozemond kijkt daar vandaag de dag anders tegenaan. ,,De wereld verandert”, verklaart Roozemond. ,,Steeds meer clubs krijgen gelden van buitenaf. Ik kan maar twee redenen bedenken waarom je dat niet zou doen: uit principiële keuzes óf omdat de mogelijkheid zich simpelweg niet heeft voorgedaan.”

Kapitaal en potentieel

Concrete voorstellen van externe financiers heeft Roozemond nooit gekregen, ook niet in zijn periode als voorzitter van het stichtingsbestuur. ,,Vooropgesteld: de directie van Heerenveen gaat niet over een mogelijke aandelenverkoop. Dat is aan het stichtingsbestuur. Maar ik vind wel: áls je een heel goed voorstel van een externe partij krijgt, dan moeten wij daar niet per definitie afwijzend tegenover staan. Dat is kortzichtig. Dan doe je jezelf tekort in de concurrentiestrijd met andere clubs, omdat je jezelf beperkt in kapitaal en potentieel.”

Egon Diekstra herkent zich grotendeels in het verhaal van Roozemond. De Sneker was in 2015 toezichthoudend bestuurder bij Heerenveen, toen de club in verband werd gebracht met een Chinese investeringsmaatschappij. Het plan leidde destijds tot een onherstelbare breuk binnen het toenmalige bestuur, waarin de onderlinge relaties overigens al langer onder hoogspanning stonden.

,,Het verhaal werd destijds nogal uit het verband getrokken”, blikt Diekstra terug. ,,Het was alsof ik per se wilde dat Heerenveen door Chinezen werd overgenomen... Nee, ik vond alleen dat we naar hun verhaal moesten luisteren. Daar sta ik nog steeds achter. Je moet als club, als de kans zich voordoet, gewoon in gesprek gaan. Of het nu met een Chinees, Arabier of Fries is. Om iets wat onbekend is meteen weg te drukken, dat vind ik niet getuigen van goed leiderschap.”

Weerstand

D e weerstand die Diekstra en zijn medestanders destijds bij de Chinese plannen ondervonden, had te maken met botsende karakters in het bestuur, onduidelijkheden over de investeringsmaatschapij en de zwaarwegende cultuurhistorische waarden – gezamenlijkheid, onafhankelijkheid en trots – van Heerenveen. Maar in het bredere, maatschappelijke kader wijst Diekstra ook op de Friese volksaard. ,,Wij zijn betrouwbaar en loyaal, maar ook enigszins conservatief. Dat helpt niet bij het openstaan voor andere invloeden. Ik merk dat ook bij mijn bedrijf. We hebben ons hoofdkantoor in Sneek, maar een belangrijke tweede vestiging in Naarden. Dan zie je toch verschillen in het proactieve denken, de bravoure, het willen veranderen. Dat heb je in Friesland nu eenmaal veel minder.”

,,Voetbalclubs hebben meestal geen eigenaar of investeerder uit luxe”, vervolgt Diekstra. ,,Maar aan de andere kant: kijk hoe het met Utrecht is gegaan. Daar staat nu een club met enorm veel potentie, door de constructie die ze met Van Seumeren hebben. Het helpt natuurlijk enorm dat hij zelf supporter is. De emotionele afstand die je hebt met een Rus of Chinees, zonder daar een stempel op te willen plakken, wordt daarmee in een keer weggenomen.”

Volgens Diekstra moeten clubs niet alleen emotioneel, maar bovenal rationeel naar een eigenaarschap of investeerdersconstructie kijken. ,,En dan zullen ze zien dat dit een heel interessante optie is. Zeker gezien de situatie waarin Heerenveen momenteel zit.”

Zit je op vreemd geld te wachten

Maar of het gros van de mensen bij Heerenveen, zowel intern als extern, op ‘vreemd’ geld zit te wachten? ,,Ik heb bij supportersbijeenkomsten weleens gekscherend gepeild hoe zij tegenover dit verhaal staan”, zegt Roozemond. ,,Een paar jaar geleden waren de reacties erg negatief. Die eerste emoties zijn zeer begrijpelijk. Maar goed, realiseer je dan ook dat clubs als ADO Den Haag en Fortuna Sittard, die wél investeerders hebben, je met spelersbudgetten voorbij kunnen gaan. Zoals dat eerder is gebeurd met FC Utrecht en Vitesse.”

L et wel, benadrukt Roozemond, dat hij externe gelden bij Heerenveen niet per definitie uitsluit, betekent niet dat de club rigoureus alle aandelen wil verkopen. Laat staan dat de clubidentiteit overboord wordt gegooid. ,,AZ verkocht onlangs bijvoorbeeld bijna 5 procent van de aandelen. Zo kan het ook. Ik vind het niet meer dan logisch dat wij met elkaar over dit soort dingen van gedachten wisselen.”

Momenteel stapt echter geen investeerder in Heerenveen, denkt Sytse Bouwer. ,,Want in de huidige bestuursstructuur van Heerenveen heeft een investeerder eigenlijk niets te zeggen. Je gooit alleen je geld maar over de balk. De aandelen van de club worden beheerd door het stichtingsbestuur. Daarin zitten vrijwilligers, stuk voor stuk prima mensen. Maar idealen bieden geen garanties om een grote organisatie goed te leiden – zeker niet bij een voetbalclub.”

Bouwer deed zo’n anderhalf jaar geleden tevergeefs een gooi naar de directeursstoel van het Abe Lenstra-stadion. Die ambitie heeft hij niet direct meer. ,,De liefde voor de club is groot en ik wil Heerenveen graag helpen als dat nodig is, maar mijn huidige leven bevalt me prima. En dan nog: je kunt wel van alles willen, maar zolang je niet met de juiste groep mensen kunt samenwerken, moet je je vingers er niet aan branden.”

Zorgen

Tegelijk maakt Bouwer zich zorgen om Heerenveen. ,,We worden steeds afhankelijker van de spelersverkoop. Dat bedrijfsmodel kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Er moet dus structureel iets veranderen.”

Zo bekeken begrijpt Bouwer wel dat de huidige directie van Heerenveen wil luisteren naar eventuele investeerders. ,,Ik denk dat Heerenveen, wil de club overleven, er uiteindelijk niet aan ontkomt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct