EK Allround in Collalbo krijgt spannende slotdag na winst Sven Kramer op 5000 meter

Sven Kramer houdt eigenlijk niet zo van spannende allroundtoernooien. Liefst beslist hij de strijd al op de eerste dag. Meestal lukte dat het voorbije decennium ook. Allrounden werd daardoor wel eens saai gevonden. ,,Ik tink dat it publyk dit wol hiel moai fynt’’, zei hij na dag 1 van het EK allround.

In Collalbo belooft de slotdag van het EK eentje met topspanning te worden. De favorietenrol lag dan wel bij Patrick Roest, maar Kramer en Sverre Lunde Pedersen leggen zich niet zomaar neer bij een plaats achter Roest.

Na de 500 en 5000 meter is Roest de leider in het klassement, maar Kramer (0,15 seconde op de 1500 meter) en Pedersen (0,21) volgen hem op de voet. ,,Ast sjochst wêr’t ik fuort kom, is it wol plezierich dat ik der sa foar stean’’, zei Kramer.

Niet helemaal tevreden

Alleen stemde de 5 kilometer hem nog niet helemaal tevreden. Die afstand is Kramers hoofddoel geworden. Bij het WK allround in Inzell wil hij die titel pakken. In Collalbo won hij ’m weer eens. ,,Mar einliks hie ik noch rapper wollen.’’ Het verschil met Roest was slechts 0,55 seconden.

Misschien dat het lag aan de loting. Kramer zou eerst tegen een veel minder rappe Italiaan starten, maar door een afmelding werd hij gekoppeld aan Pedersen. ,,Dat wie eins in bettere lotting, mar tsjin in bettere tsjinstanner ha ik altyd de neiging om te racen.’’ Dat variëren zijn rondetijden te sterk, omdat hij rijdt op zijn tegenstander.

Kramer klaagde echter niet. Een maand geleden had hij niet gedacht na twee afstanden zo dicht achter Roest te zitten. ,,Eins tocht ik dat it op alle ôfstannen de skea beperke wurde soe.’’ Kramer groeit nog elke week. Een mooie wetenschap op weg naar het WK in Inzell.

Ook Roest niet content

Zijn ploeggenoot Roest was een stuk minder blij. Die verprutste zijn 500 meter. ,,Daar zaten grote missers in’’, constateerde hij. ,,In de laatste bocht ging ik nog bijna onderuit. Daar baalde ik van, want daar had ik meer tijd willen winnen.’’

Door het spelen van een spelletje op zijn mobiel en even rusten in bed, herpakte Roest zich. Hij kon het verlies van twee, drietiende van een seconde van zich afzetten. ,,Het is nog altijd mooi om iets aan voorsprong te hebben. Het gaat nog heel spannend worden.’’

'As in krante'

Niet voor Douwe de Vries. Zijn gezicht stond op onweer. Een misser op de 500 meter was al vervelend, maar zijn 5 kilometer stemde de Heerenvener helemaal ontevreden. ,,In fjochtrace, ik ried as in krante.’’

Hij slaagde er niet in zich bij de beste zes te scharen, zodat hij automatisch ook de 10 kilometer mocht rijden. ,,In sekonde te traach. No moat ik Giovannini ynhelje yn it klassemint, mar dat is hast ûnmooglik.’’ Na de 1500 meter van zondag zit zijn toernooi er waarschijnlijk op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement