Dumoulin start in Tour de France

Tom Dumoulin gaat begin juli van start in de Ronde van Frankrijk. Dat meldt zijn ploeg Giant-Alpecin maandag. Er was lang onduidelijkheid over de deelname van de Limburger aan de Tour, omdat hij zich deze zomer vooral richt op de individuele tijdrit bij de Olympische Spelen in Rio.

Dumoulin viel uit in de Ronde van Italië, nadat hij zes dagen de roze leiderstrui had gedragen. Hij had last van een blessure aan het zitvlak. ,,Tom heeft een week rust genomen en halverwege vorige week de training hervat. Deze week zal hij de duur en intensiteit van zijn trainingen verder uitbouwen'', liet trainer/coach Adriaan Helmantel weten.

Aan het eind van deze week trekt Dumoulin naar de Spaanse Sierra Nevada, waar hij zijn Franse ploeggenoot Warren Barguil treft die al op hoogtestage is. Helmantel: ,,Voor Warren is het de bedoeling dat hij goed is in juli, bij Tom ligt de focus meer op zijn tweede grote doel van dit jaar, de Olympische Spelen. Gelet op hoe hij uit de Giro kwam, hebben we een schema gemaakt voor de periode tot Rio. We zien in specifieke tijdrittrainingen, enkele rustperiodes, een hoogtestage, het NK en de Tour de ideale opbouw naar Rio. In de tussentijd zullen we zijn situatie steeds analyseren en bekijken of we aan dit plan vasthouden.''

Hoofddoel

Dumoulin had van de Giro d'Italia zijn eerste hoofddoel gemaakt. Hij slaagde in zijn opzet om op de openingsdag de leiderstrui te veroveren, maar kreeg later te maken met fysiek ongemak waardoor een gepland spetterend optreden in de lange tijdrit in het water viel. Vorig jaar deed de Limburger lang mee om de eindzege in de Vuelta, nadat hij in de Tour na een val had moeten opgeven.

Dumoulin miste vorig jaar in Utrecht in de openingstijdrit de kans op de gele trui, maar leek twee dagen later op weg naar de Muur van Hoei alsnog de leiding te kunnen veroveren, tot hij bij een val een breuk in de schouder opliep. In de Tour van dit jaar is een individuele tijdrit over een 37 kilometer lang en heuvelachtig parcours hem op het lijf geschreven. Het is de dertiende etappe.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement