Zijn eerste pole-position en enkele uren later ook zijn eerste Formule E-zege. Nyck de Vries liet vrijdag in Saoedi-Arabië zien waartoe hij met Mercedes dit seizoen in staat kan zijn in de elektrische tegenhanger van de Formule 1.

Grijnzend, maar kalm. Zo deed de coureur uit Uitwellingerga zijn verhaal nadat hij op het circuit van Diriyah als winnaar uit zijn bolide stapte. Blij was hij met zijn eerste Formule 1-zege. ,,Fijn dat die binnen is. Het was lastig, maar het is gelukt. Een mooie start van het nieuwe seizoen.” En, zo klonk het nuchter: ,,Op naar de volgende race.”

Zijn reactie in combinatie met een foutloze wedstrijd waarin hij van start tot finish leidde; het deed denken aan zijn kampioensjaar in de Formule 2. In die klasse met veelal ’s werelds beste racetalenten won De Vries in 2019 de titel. Ook toen boekte hij sublieme zeges zoals gisteren, ook toen bleef hij altijd kalm. De reden: hij wist dat er nog meer in het vat zat.

Dat kan ook dit seizoen in de Formule E zomaar het geval zijn. Voor zowel De Vries als het team van Mercedes was het vorig jaar een debuutseizoen. Een jaar om te wennen aan de Formule E en aan elkaar. Maar wie de successen van Mercedes in de Formule 1 kent, weet dat de Duitse renstal niet alleen maar wil leren. Ze wil óók winnen.

Visitekaartje

De Vries gaf wat dat betreft samen met Mercedes vrijdag een visitekaartje af voor de rest van dit jaar. Vorig jaar streed hij al meermaals om podiumplaatsen. Uiteindelijk bezorgde zijn meer ervaren teamgenoot Stoffel Vandoorne in de slotrace van 2020 Mercedes de eerste Formule E-zege. Dat De Vries (destijds tweede) vrijdag de eerstvolgende race won, namelijk de seizoensouverture, is een goed teken voor 2021.

Niet zozeer de zege, maar de dominantie van De Vries maakte indruk. Eerder was hij al de snelste in zowel de eerste als tweede vrije training. Gistermiddag stak hij vervolgens met kop en schouders boven de rest van het veld uit tijdens de kwalificatie. De eerste pole uit zijn Formule E-loopbaan bleek de opmaat naar de nog mooiere eerste zege ooit voor hem in deze klasse.

Crashes

De Vries kwam bij de start prima van zijn plek. Hij kon daarna gestaag uitlopen op de concurrentie. Tot tweemaal toe werd de opgebouwde voorsprong teniet gedaan door een safetycar-situatie na crashes in het achterveld. De Vries was bij elke herstart echter scherp en zo kwam hij na een foutloze race als winnaar over de finish voor achtereenvolgens Edoardo Mortara en Mitch Evans. Teamgenoot Vandoorne werd achtste. Robin Frijns, de andere Nederlander in de Formule E, eindigde als zeventiende.

,,Ik ben Mercedes erg dankbaar. We doen het samen”, wees De Vries na de zege op zijn team. ,,Dat klinkt misschien cliché. Maar we hebben met z’n allen heel hard gewerkt om goed aan dit nieuwe seizoen te beginnen.”

Zaterdag wacht een tweede race op het Saoedische stratencircuit. Eerst is er opnieuw een kwalificatie. Daarin worden de coureurs op basis van de stand in het WK – De Vries leidt logischerwijs - in vier groepen verdeeld. De beste coureurs starten in de eerste groep, die met de minste grip op de baan. Opnieuw vooraan starten en winnen is daarmee een stuk lastiger dan vrijdag voor De Vries en Mercedes. Maar gezien de dominantie van vrijdag is niks uitgesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct