Drie wedstrijden in acht dagen leverden Cambuur negen punten op. ,,Het is echt knap dat we deze wedstrijden winnen’’, zei Henk de Jong. ,,37 punten uit 15 wedstrijden is een hoop.’’

Telstar-speler Melvin Plet zocht gisteravond vlak na afloop van de wedstrijd zijn oude ploegmaat Calvin Mac-Intosch nog even op. Eigenlijk verdienden de Witte Leeuwen van Telstar de credits omdat ze het de koploper zo moeilijk hadden gemaakt, vond Plet. Die wilde Cambuurs centrale verdediger best weggeven. ,,Zij de credits, wij de punten.’’ Mac-Intosch vond het prima.

Net als maandag, toen Cambuur met 0-1 bij Jong PSV won, kende Cambuur een lastige uitwedstrijd. In Velsen-Zuid wint geen enkele ploeg makkelijk, wist Mac-Intosch. Het blok van vijf verdedigers dat trainer Andries Jonker opstelde, bleek ook voor Cambuur een lastig te slechten barrière. ,,Zij deden het bij vlagen heel goed en we hadden het lastig’’, erkende Mac-Intosch.

Goed was het niet wat de koploper op de mat legde. Niemand van Cambuur die er momenteel om maalt. ,,Iedereen verwacht van ons mooi voetbal en als een van de weinige ploegen willen we dat ook elke wedstrijd laten zien’’, zei Mac-Intosch. ,,Maar soms lukt het gewoon even niet.’’

Vooral voorin had Cambuur het lastig. ,,Voorin maakten we telkens verkeerde keuzes’’, vond Mac-Intosch. Exemplarisch daarvoor was de mogelijkheid die Robert Mühren na een klein half uur kreeg aangereikt. In plaats van de meelopende Jamie Jacobs te bedienen, ging de spits tevergeefs voor eigen succes.

Slechts een echte kans kreeg Cambuur voor de pauze. Een paar minuten na de mogelijkheid van Mühren, mikte Jamie Jacobs net naast na een passje van Michael Breij. ,,Het is zo moeilijk om tegen dit systeem kansen te creëren’’, wist De Jong.

Aan de andere kant moest Sonny Stevens gestrekt op een schot van Plet. De doelman groeide na de pauze uit tot de uitblinker aan Cambuur-zijde. Een paar keer redde hij fraai, maar in de 52ste minuut was een harde knal van Gyliano van Velzen hem te machtig. ,,Toch had ik niet het gevoel dat we hem zouden verliezen’’, zei Mac-Intosch.

Een van de voornaamste wapens van Cambuur is de sterke reservebank. Door te wisselen wordt de formatie van Henk de Jong, die begon met Joris Kramer in plaats van David Sambissa, niet zwakker. Hij bracht deze keer Robin Maulun en Issa Kallon voor Mitchel Paulissen en Giovanni Korte om de zege uit het vuur te slepen.

Op dat moment stond het overigens alweer gelijk. Zes minuten na de achterstand, kreeg Jamie Jacobs de bal voor zijn voeten. Hij scoorde beheerst. ,,Zes doelpunten en negen assist, er zijn in Europa maar weinig spelers met zo’n rendement’’, zei De Jong. Daarom liet hij Jacobs staan.

Net als Robert Mühren. De spits verzette vooral zonder de bal veel werk, maar aan de bal was hij vrijwel onzichtbaar. Tot de 79ste minuut. Robin Maulun draaide een vrije trap het strafschopgebied in, waarna de bal werd weggekopt. Precies voor de voeten van Mühren, die droog zijn twaalfde doelpunt van het seizoen binnen knalde. ,,Ze vallen uit het niets, dat is lekker’’, concludeerde Mac-Intosch.

Net als maandag tegen Jong PSV had een gelijkspel misschien beter de verhoudingen op het veld weergegeven, maar wie dit soort potjes wint, is met recht de voornaamste titelkandidaat. ,,Je wilt natuurlijk graag makkelijk winnen, maar als dat niet kan, dan maar zo. Het waren zo acht mooie dagen’’, zei Mac-Intosch, doelend op de overwinningen op FC Den Bosch, Jong PSV en Telstar.

Zijn team bleef overeind. Het opportunistisch slotoffensief van de thuisclub leverde nog een paar gevaarlijke momenten op, maar Cambuur sleepte de overwinning over de streep. Na zes minuten blessuretijd floot scheidsrechter Marc Nagtegaal voor het laatst. Zelden klonk het gefluit van een nachtegaal Cambuur lekkerder in de oren.

Met 37 wedstrijden uit 15 duels zijn de Leeuwarders de trotse koploper. ,,Dat is echt knap, 37 punten is een hoop’’, concludeerde De Jong. De Drachtster trainer is trots op zijn ploeg. ,,Ik had niet verwacht dat het dit seizoen meteen al zo zou gaan. We hebben toch een dikke klap gehad.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct