Drie BMX'ers naar halve finales

Nederland is vrijdag in de halve finales van het BMX-toernooi op de Olympische Spelen van Rio met drie man vertegenwoordigd. Jelle van Gorkom, Niek Kimmann en Twan van Gendt slaagden er donderdag in zich te kwalificeren. Van Gorkom deed dat soeverein. Kimmann kwam ten val in de tweede run, maar kon zich toch kwalificeren. Van Gendt deed dat later ook, eveneens na een eerdere val.

Kimmann, de wereldkampioen van 2015, kwam in de tweede run in botsing met zijn opvolger Joris Daudet uit Frankrijk. De pas 20-jarige Hardenberger bereikte lopend, met een fiets zonder voorwiel in de hand de finish en leek geblesseerd. In de derde run slaagde hij er op het nippertje in zich bij de beste vier van zijn heat te voegen. Voor Daudet was het toernooi wegens een polsblessure voorbij.

Van Gorkom, in dezelfde startgroep als Kimmann, plaatste zich als beste door twee van de drie runs te winnen.

Van Gendt, die uitkwam in een andere groep, kwam ten val in zijn eerste run. De schade viel mee en hij bereikte op de fiets als zesde de finish. Twee daaropvolgende tweede plaatsen brachten hem ook naar de laatste zestien, die vrijdag in twee startgroepen gaan strijden om de acht finaleplaatsen. Van Gorkom rijdt in de eerste heat. Kimmann en Van Gendt treffen elkaar in de andere heat. Alleen de Amerikanen hebben ook drie fietscrossers bij de laatste zestien.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement