Rick Ebbinge (links) en Robin Bakker kunnen achter gesloten deuren weer aan het werk in Wolvega.

Dravers mogen in Wolvega de baan weer op, pikeurs moeten zich aankleden in de eigen vrachtauto

Rick Ebbinge (links) en Robin Bakker kunnen achter gesloten deuren weer aan het werk in Wolvega. Foto Bas Huybers

De 1500 mensen die in Nederland beroepsmatig betrokken zijn bij de drafsport, kunnen opgelucht ademhalen. Er wordt zaterdag, achter gesloten deuren, weer gekoerst in Wolvega.

Dravers en pikeurs gaan dit weekeinde voor het eerst sinds 11 maart de baan op. Publiek is niet welkom. ,,De autoriteiten hebben groen licht gegeven”, zegt Patrick Davidson, lid van de raad van advies van het Wolvegaster drafcentrum Victoria Park.

De drafsportwereld is aangemerkt als agrarische sector. ,,Een drafbaan is een werkplaats. Er zijn niet alleen trainers en rijders bij de sport betrokken, maar ook verzorgers, hoefsmeden, veeartsen en fokkers. Koersen zijn selectieproeven voor de fokkerij.” Het verbod op sportevenementen tot 1 september is niet van toepassing, stelt Davidson.

In Frankrijk worden sinds maandag weer koersen georganiseerd, in Duitsland zijn ook weer meetings toegestaan. In Zweden, waar honderden miljoenen euro’s per jaar omgaan in de drafsport, is van een verplichte pauze nooit sprake geweest. Zonder toeschouwers en met strenge protocollen konden koersen steeds doorgaan.

Die protocollen zijn nu overgenomen door de Nederlandse drafsport en goedgekeurd door de overheid, aldus Davidson.

,,In de praktijk komt het erop neer dat pikeurs zich aankleden in de eigen vrachtauto, dat met meerdere mensen bij elkaar staan om bijvoorbeeld een praatje te maken niet is toegestaan en dat iedereen onmiddellijk na afloop van zijn of haar race het terrein verlaat. Er is maximaal een verzorger voor twee paarden toegestaan. Elke professional die aanwezig wil zijn op de baan, moet zich 24 uur van tevoren aanmelden. De tests die we hebben gehouden waren succesvol. Beschermende kleding is al standaard in onze wereld en het werken met richtlijnen zijn we ook gewend.”

Voor wedden op koersen is fysieke aanwezigheid op een drafbaan al lang niet meer noodzakelijk. Wedden gaat via het internet. In ‘normale’ tijden kijken er al duizenden mensen in heel Europa live naar koersen in Wolvega. Dat zullen er nu misschien nog wel meer worden, denkt Davidson.

Op Victoria Park is hard gewerkt aan bewegwijzering en het aanbrengen van markeerlijnen zodat trainers, pikeurs en verzorgers zich aan de anderhalvemeterregel kunnen houden.

Probleem is wel de exploitatie van de Wolvegaster drafbaan. Zonder toeschouwers immers geen inkomsten. ,,Daar heeft nog niemand over nagedacht”, zegt Davidson. ,,Alles was er tot nu toe op gericht om de boel weer op te starten, zodat 1500 mensen weer inkomsten kunnen generen. Publiek is mogelijk pas volgend jaar weer welkom. Dus we zullen absoluut iets moeten bedenken. We zien dit nu als een investering in de toekomst. Mensen en bedrijven in de sector hebben tenminste weer perspectief.”

De totale schade voor de Nederlandse drafsport als geheel bedraagt na twee maanden stilstand al 1,5 miljoen euro.

Dravertrainer Jeroen Engwerda uit Biddinghuizen is een flink deel van zijn buffers kwijt. ,,Wy kinne hast net wachtsje om wer te begjinnen”, zegt hij. ,,Ik bin hiel bliid. Witst wat it is? Wy koenen niks fertsjinje, mar de hynders moasten wol traind wurde. Myn meiwurkers koe ik net nei hûs stjoere. Dy moasten wol betelle wurde.”

Engwerda kende al een beroerde winter, met veel zieke paarden. ,,En doe kaam dizze corona-tastân der nochris oerhinne. It wie net maklik, ek omdat der yn Sweden wol koerst wurde mocht. De omsetten dêr wiene gigantysk. Wy wienen hir ûndertusken wat doelleas oan it trainen, wachtsjend op it momint dat we wer los mochten. It hie hjir ek wol sa kind as yn Sweden, fyn ik.”

Overigens begint Engwerda in het Scandinavische land zijn eigen dependance. Paul Hagoort uit Oldetrijne wordt zijn buurman. ,,Wy sitte op itselde plak, mar ha beiden ús eigen hynders. Ik ha safolle dravers dat ik se allinnich yn Nederlân net kwyt kin.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct