Nick Doodeman zou aanvankelijk pas in de zomer de overstap maken naar Cambuur, maar streek toch deze winter al neer in Leeuwarden. In plaats van hopen op promotie van Cambuur, kan hij de club nu helpen.

Toen de 24-jarige aanvaller gisterochtend na het ontwaken de gordijnen in zijn tijdelijke appartement in Leeuwarden opende, zag hij een dun laagje sneeuw. In Alkmaar, waar hij tot deze week woonde en waar zijn vriendin nog steeds zetelt, lag volgens haar veel meer. Maar symbolisch was het sowieso, die winterse taferelen. Eigenlijk had hij in zijn eerste Cambuurweek namelijk een zomerzonnetje moeten ontwaren bij het wakker worden.

Doodeman zou oorspronkelijk pas na dit seizoen de overstap van FC Volendam naar Cambuur maken. ,,Maar vorige week, op de maandag waarop de transfermarkt sloot, ging het ineens snel. De clubs kwamen er toch nog uit en nu zit ik hier”, klink het opgetogen.

De man die voor de ploeg van trainer Wim Jonk dit seizoen al acht keer scoorde en tien keer een doelpunt voorbereidde, gaf bij de Volendammers zelf ook aan wel oren te hebben naar een tussentijdse overstap. ,,Ik heb daarover op die maandag nog een gesprek gehad met technisch directeur Jasper van Leeuwarden. Cambuur wilde het ook graag, FC Volendam kon zo ook nog wat aan me verdienen. Toen ging het snel. Iedereen blij.”

‘Ik kijk uit naar mijn eerste speelminuten’

IJs en weder dienende kan Doodeman vanavond zijn debuut maken voor de Leeuwarders in het uitduel met Jong Ajax. Of de wedstrijd door zou gaan, was gisteren nog niet bekend toen hij rond het middaguur zijn verhaal deed. ,,Maar of het nou in Amsterdam is of later, ik kijk ernaar uit om mijn eerste minuten te maken. Al is het logisch dat ik op de bank begin; ik heb pas een paar dagen meegetraind.”

Toch voelt hij zich naar eigen zeggen nu al thuis bij zijn nieuwe club. Geen wonder, want voor de rechtsbuiten is er door zijn winterse transfer sprake van een kleine reünie. Doodeman, opgeleid door AZ en de afgelopen drieënhalfjaar actief in Volendam, deelt een gezamenlijke historie met vele huidige Cambuurspelers.

,,Een stuk of zes, zeven jongens kende ik al”, vertelt hij. Het gaat dan om door AZ opgeleide spelers als Mees Hoedemakers, Jamie Jacobs en Joris Kramer. ,,Met die laatste heb ik bijvoorbeeld een jaar of acht samengespeeld. Michael Breij ken ik ook nog van AZ, Robert Mühren ook uit de tijd dat hij in Alkmaar speelde. En met Sonny Stevens en Erik Schouten heb ik een verleden bij FC Volendam.”

Warm bad

Een warm bad dus in zijn eerste koude dagen als Cambuurspeler. Doodeman knikt. Toen de interesse vanuit Leeuwarden duidelijk werd, stak hij even zijn licht op bij enkele voormalige ploeggenoten. ,,Ik heb bijvoorbeeld veel contact gehad met Erik Schouten. Die kwam met goede berichten, zoals ik sowieso al goede gesprekken had met de club en een prima beeld had van Cambuur.”

Doodeman kent de ploeg van trainer Henk de Jong uiteraard als tegenstander in de eerste divisie. Als concurrent voor de bovenste plaatsen, al vertoeft Volendam dit seizoen vooral in de subtop. Cambuur daarentegen vecht, net als afgelopen seizoen, om directe promotie.

,,Het gaat tussen ons, De Graafschap en Almere City”, concludeert de rechtervleugelspits. Hij is blij dat hij een steentje kan bijdragen in de strijd om promotie. ,,Dat is een fijn gevoel. Ik hoef nu niet nog maanden te hopen dat het Cambuur lukt, maar ik kan nu ook zelf proberen te helpen om dat voor elkaar te krijgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Cambuur
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct