Discutabele strafschop breekt verzet SC Heerenveen

Hoe zei Foppe de Haan het eens netjes, met zijn collega Frank de Boer van Ajax pal naast zich in de perskamer van SC Heerenveen? ,,Ik vond het absoluut geen penalty.’’

De trainer van Heerenveen was de eerste om er aan toe te voegen dat op de 0-2 overwinning van Ajax in het Abe Lenstra-stadion op zichzelf weinig af te dingen viel. Daarvoor bood het povere Heerenveen gisteravond veel te weinig. Maar de gedachten gingen bij iedereen uit naar de discutabele strafschop die Ajax afgelopen zondag in de slotminuten tegen FC Utrecht kreeg. Deze in het Abe Lenstra-stadion, ‘veroorzaakt’ door een vermeende opzettelijke handsbal van Kenneth Otigba, was op zijn minst ook discutabel.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees net zo onverbiddelijk naar de penaltystip als zijn collega Danny Makkelie – gisteravond luidkeels toegezongen door de meegereisde Ajax-fans – zondag in de Arena. Frank de Boer mompelde na afloop dat het te billijken was dat de bal op de stip ging. ,,Volgens mij stond zijn (Otigba, red.) arm wel een beetje wijd’’, zei de Ajax-trainer. ,,De bal kwam precies op zijn hand. Ik denk dat het merendeel van de scheidsrechters een penalty zou hebben gegeven.’’

Foppe de Haan dacht er het zijne van. ,,Het was absoluut geen penalty’’, zei hij in de persconferentie. ,,Als je er een bewegingsanalist op loslaat, dan zal die ogenblikkelijk aantonen dat de hand niet naar de bal gaat maar dat ‘ie meedraait. Je armen zitten volgens mij aan je lijf vast, je hebt geen keus. Of je moet zo idioot doen als wat ze in het buitenland doen: je handen op je rug doen omdat je de scheidsrechter niet vertrouwt. Ik vond dit niks. Maar nogmaals: Ajax heeft verdiend gewonnen.’’

Hoe het ook zij: de door spits Arek Milik koelbloedig ingeschoten strafschop was in die beladen 57ste minuut het breekpunt in de tegenvallende wedstrijd. Zeven minuten later schoot de Pool uit een voorzet van de uitblinkende Mitchell Dijks (ex-Heerenveen) de 0-2 koelbloedig achter Heerenveen-doelman Erwin Mulder. Meer dan wat speldenprikken kon Heerenveen daar niet tegenover stellen. Een kopbal van Mitchell te Vrede in de eerste helft waarop Oranje-keeper Jasper Cillessen zich tot het uiterste moest strekken, dat was het wel zo’n beetje.

In Eindhoven zullen ze de wedstrijd in Heerenveen knarsetandend hebben gevolgd. Ajax is door de zege weer leidend in de spannende titelrace tussen Amsterdam (Ajax) en Eindhoven (PSV). Heel PSV hoopte dat juist Heerenveen nog een stok in het wiel zou steken bij Ajax. Die hoop was meer op het indrukwekkende verleden van Heerenveen gebaseerd dan op de prestaties van de huidige matige selectie.

De heimwee naar die betere tijden was gisteravond bij vlagen bijna tastbaar in het Abe Lenstra-stadion. Dat was op de momenten waarop SC Heerenveen een versnelling hoger schakelde, dadendrang aan de dag legde en het publiek als reactie ogenblikkelijk achter de ploeg ging staan. Die momenten waren spaarzaam. Doelpogingen waren dat evenzeer.

In zijn laatste dagen als hoofdtrainer, in zijn twaalfde en laatste Heerenveen-Ajax in het Abe Lenstra-stadion, kreeg Foppe de Haan niet het slotakkoord waarop hij gehoopt had.

Er waren jaren waarin SC Heerenveen een matig Ajax als dit over de kling had gejaagd. De ploeg waarmee Foppe de Haan het in de late herfst van zijn trainersloopbaan echter moet doen, is het hele seizoen al een hele matige. Eentje weliswaar die soms in staat is mooie dingen op de mat te toveren, maar die doorgaans de week erna alweer terugvalt naar een bedenkelijk niveau.

Heerenveen speelde gisteravond voor de eer. Goed, er was vooraf nog een miniem kansje om bij de eerste acht te finishen maar Joost mag zo langzamerhand weten waarop die hoop in vredesnaam gebaseerd is. De twaalfde plaats waarop de ploeg van De Haan twee ronden voor het slot van de competitie staat, past precies in het plaatje van een kleurloos en teleurstellend seizoen.

De Haan: ,,We hebben hard gewerkt en dat was ook nodig. Achterin stond het goed, maar naar voren toe brachten we te weinig.’’ De coach gaf eerder in de week aan dat zijn eerste spits Mitchell Te Vrede (,,ik vervang hem nu niet meer voor Henk Veerman’’) deels een punt heeft in zijn opvatting dat hij te weinig bediend wordt. ,,Maar Te Vrede moet zelf ook meer doen’’, voegde De Haan er aan toe. ,,Hij staat te veel met zijn handen in de lucht te gebaren dat hij de bal wil hebben.’’ Gisteravond vond De Haan dat Te Vrede wel de ballen ophaalde, maar dat ditmaal de bejubelde Zweedse dribbelaars Arber Zeneli en Sam Larsson veel te weinig meededen.

En zo is er altijd wel wat met het SC Heerenveen van het seizoen 2015-2016. Heerenveen-Ajax was het verhaal van een heel seizoen: bij vlagen leek het wat te worden en bij het opmaken van de rekening was het toch weer nikserigheid troef.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement