Dertiende etappe van start in verstilde sfeer

Op een paar honderd kilometer afstand van Nice, waar donderdagavond ruim tachtig doden vielen bij een zeer bloedige aanslag, is vrijdagochtend in een bedrukte en bedroefde sfeer de dertiende etappe in de Tour de France van start gegaan. De Tourorganisatie besloot ondanks de vele slachtoffers in de Zuid-Franse stad de individuele tijdrit over 37,5 kilometer van Bourg-Saint-Andéol naar La Caverne du Pont d'Arc volgens plan af te werken.

Wel trok de vertrouwde reclamekaravaan, die voor de renners uitrijdt over het parcours, uit respect voor de slachtoffers en de nabestaanden in stilte voorbij. Ook is de beveiliging volgens de Franse autoriteiten verder aangescherpt.

Vlak voor het begin van de dertiende etappe werd bij de startplek een minuut stilte gehouden door de Tourorganisatie. De directie heeft de tijdrit als een eerbetoon aan de slachtoffers en hun nabestaanden bestempeld. Volgens de NOS zijn alle ceremonies op vrijdag geschrapt. Bij de finishlijn in La Caverne du Pont d'Arc zal ook weer een minuut stilte worden gehouden.

Annuleren

Hier en daar gingen stemmen op om de dertiende etappe volledig te annuleren vanwege de tragische gebeurtenissen in Nice. De Tourorganisatie besloot echter vast te houden aan het wedstrijdschema. ,,We hebben na crisisberaad met de politie en met de prefect van het departement in de Ardèche besloten om de race door te laten gaan'', liet Tourdirecteur Christian Prudhomme weten.

,,We hebben onszelf afgevraagd of we deze etappe moesten annuleren. Met de autoriteiten zijn we tot de conclusie gekomen dat de Tour verder moet gaan. We willen dat dit een waardige dag wordt, als een eerbetoon aan de slachtoffers.''

De Ier Sam Bennett is even na 10.00 uur als nummer laatst van het klassement als eerste coureur van start gegaan. Klassementsleider Chris Froome is vrijdagmiddag pas na half vijf aan de beurt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement