'Delfts pak maakt het verschil voor Dumoulin'

Tom Dumoulin gaat de grote tijdrit in de Tour de France vrijdag rijden in een nieuw extreem-aerodynamisch pak, ontwikkeld door Team Giant-Alpecin en de TU Delft. Dat moet de Nederlandse renner 'seconden tijdwinst' opleveren, maakte de universiteit donderdag bekend.

De gestroomlijnde outfit is op een bijzondere manier ontworpen: op basis van een scan van het lichaam van Dumoulin is een 3D-mannequin geprint. Vervolgens werd de luchtweerstand van deze paspop, met steeds verschillende pakken aan, in de Delftse windtunnel doorgemeten en geoptimaliseerd.

,,Een (nog) betere aerodynamica is een van de punten waar nog winst is te boeken voor professionele wielrenners. Dat zit hem deels in de houding van de renner op de fiets, maar ook een nóg beter gestroomlijnd outfit kan hierbij helpen'', aldus de TU Delft. Volgens de onderzoekers kan één procent in luchtweerstand in een tijdrit van een uur al resulteren in zo'n tien seconden tijdwinst. ,,Daarbij kun je je ook voorstellen dat het rijden in een verbeterd pak ook een psychologisch effect zou kunnen hebben op een renner'', zegt Teun van Erp van Giant-Alpecin.

De wetenschappers hadden Dumoulin het liefst onbeperkt beschikbaar gehad om hem uitgebreide windtunneltesten te laten doen. ,,Maar je kunt een professionele renner niet wekenlang in een windtunnel zetten.''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement