Zonder fietservaring en met maar vijftig dagen voorbereiding reden ze de Ronde van Vlaanderen. De volgende stap voor de YouTubers van Tour de Tietema: een eigen wielerploeg en dan (hopelijk) profs worden.

Ze zetten de wielerwereld graag op z’n kop met bizarre uitdagingen, Josse Wester (27), opgegroeid in Wijnjewoude en Drachten en waarschijnlijk de eerste Fries die eerder de Ronde van Vlaanderen fietste dan de Fietselfstedentocht (dat deed hij nog nooit), samen met zijn vrienden Devin van der Wiel (24), die hiervoor nog nooit op een racefiets had gezeten, en Bas Tietema, oud-profwielrenner, met als beste prestatie een derde plaats tijdens Parijs-Roubaix voor beloften.

Nadat ze vorig jaar na vijftig dagen beestachtige training de finish van hun Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde passeerden, was het wel weer even klaar. Ze gingen naar de Tour de France om daar filmpjes te maken („Ik hie de fyts wol mei, mar ik haw ien kear in oerke fytst”, vertelt Wester) en fietsten daarna in drie weken tijd meer dan 2000 kilometer van Italië naar Nederland. En wat wil het geval? Ze kregen er plezier in, in dat fietsen. „De folgjende stap is eins dat wy wedstriden fytse. En wat soe dan úteinlik de dream wêze? Doe sei Bas: ‘Dat wy in serieus team krije’.”

Kelderklasse

Dus stappen de vrienden binnenkort op in de kelderklasse van het wielrennen, de Sportklasse. „Dêrút wei wolle we hieltyd stapkes omheech meitsje. It dreamsenario is fansels fan dy suksesferhalen dy’tst yn in fuotbal wolris hearst, dat klups seis jier op rij promovearje. Dat wy elk jier tinke: It slagget, we gean wer in treedsje heger.”

De licentie is inmiddels binnen: ze hebben een club. „Ik bin neffens my penningmaster, Bas de foarsitter en Devin docht de lede-administraasje. En wy binne op it stuit de iennige trije leden fan dy feriening.”

Uiteindelijk, als het lukt om een trede omhoog te klimmen, zijn er ook meer leden nodig om een ploeg te vormen, mochten ze ooit de Elite-status krijgen. Ondertussen proberen ze mensen aan zich te binden als ‘meesterknecht’, die krijgen dan bijvoorbeeld een trainingsschema en wielertips om het wielrennen ook wat serieuzer op te pakken.

loading

De licentie is inmiddels binnen: ze hebben een club. „Ik bin neffens my penningmaster, Bas de foarsitter en Devin docht de lede-administraasje. En wy binne op it stuit de iennige trije leden fan dy feriening.”

Uiteindelijk, als het lukt om een trede omhoog te klimmen, zijn er ook meer leden nodig om een ploeg te vormen, mochten ze ooit de Elite-status krijgen. Ondertussen proberen ze mensen aan zich te binden als ‘meesterknecht’ , die krijgen dan bijvoorbeeld een trainingsschema en wielertips om het wielrennen ook wat serieuzer op te pakken.

Stok achter de deur

Sponsors, die zijn er ook. „De measte sponsoaren hawwe harren foar twa of trije jier kommittearre, dus wy automatysk ek. Dus wy sille sjen hoe fier’t wy komme kinne.” Maar ook de kijkers op het eigen YouTube-kanaal – dat zijn er vaak zo’n 180.000 – zijn een stok achter de deur. „Ik haw sa’n eargefoel, dan wol ik wol wat sjen litte.”

Hun weg naar de wielertop is dus te volgen op YouTube, dinsdagavond kwam de eerste video van het avontuur online, daar hebben inmiddels zo’n 70.000 mensen zich op hun filmpjes geabonneerd. Een aardig aantal, vinden ze zelf, helemaal vanuit de wetenschap dat deze fietsexperimenten er zonder corona niet waren geweest.

De heren waren immers voor de pandemie van plan diverse grote sportevenementen te bezoeken en daar filmpjes van te maken. De tickets voor de Olympische Spelen waren bijna geboekt, de Formule 1 in Zandvoort stond op het programma. „Doe’t dat allegearre net mear trochgong, moasten wy wat oars ha. Achterôf hat dat in segen west, want it is dertroch wol gigantysk groeid.”

Buiten de dagen vol spierpijn, pijn aan het zitvlak („Dat is foar my wat minder, ik haw wol in dikke reet”) en mentale opgaves is het toch vooral bijzonder, vindt het trio. „Dit klinkt fansels as in klisjee, stom gelul, mar ast tinkst ‘it slagget net mear’ of ‘ik kin net mear’ en dan slagget it dochs, dan jout dat safolle foldwaning.’’

‘Ik ha noch nea yn in peloton fytst’

Toegegeven, voor Bas Tietema zal een amateurwedstrijd niet al te veel moeite kosten, maar voor Van der Wiel en Wester des te meer. Wester: „Hy (Tietema, red.) tinkt dat ik yn teory in wedstriid winne kin. Mar ik ha noch nea yn in peloton fytst, ik haw dus gjin idee. En Devin seit altyd dat hy ien ding hiel dreech fynt: de bochten. Dat is yn in peloton dochs wol reedlik essinsjeel.”

loading

„Ik slút net út dat wy nei de earste wedstriid tinke: dit wurdt neat’’, vervolgt Josse Wester. Hij vertrouwt in dat geval vooral op de ervaring van Bas Tietema. ,,Wy moatte finishe. Ik tink dat Bas leaver hat dat Devin syn wedstriid útfytst as dat hy wint.”

Tot die wedstrijden zich weer aandienen – de amateurkoersen liggen nog steeds stil – is het trainen geblazen. „It is no wer werom nei de ellinde. Mar it is wol oars as by de Ronde fan Flaanderen, dan trainst foaral kondysje, foar in wedstriid mear ynterval.”

In plaats van vijftig dagen trainen, zoals voor de Ronde van Vlaanderen, moeten de mannen nu een topsportleven gaan leiden. Een derde helft („Ik wie mei fuotbal better yn de tredde helte as yn de earste twa”) is er dus de komende tijd niet bij. Het zij zo, zeggen ze. „It is wol absolút gekkewurk wat wy dogge, mar it soe my net ferwûnderje as wy oer fiif jier mei ús eigen team oan de start fan de échte Ronde fan Flaanderen stean.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Wielrennen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct