SC Heerenveen staat na 25 speelronden negende in de eredivisie. Een plaats hoger dan vorig seizoen, maar hoe zit het met de onderliggende statistieken?

Het was onlangs een jaar geleden dat SC Heerenveen in een uitverkocht Abe Lenstra-stadion voor de competitie tegen Ajax speelde. De ploeg van Johnny Jansen stond aan de vooravond van die wedstrijd, die met 1-3 werd verloren, tiende in de eredivisie.

Een tamelijk kleurloze klassering in de middenmoot dus, maar een aantal statistieken sprong in het oog. Zo had Heerenveen gemiddeld het jongste basiselftal van de eredivisie (zie graphic). Heerenveen kon bovendien wedijveren met de topclubs als het ging om het aantal doelpogingen en gecreëerde kansen. Dat gold ook voor de doelpogingen die tegen Heerenveen werden ondernomen.

Gevolg van die cijfers: Heerenveen stond vorig seizoen eigenlijk te laag op de ranglijst. Althans, gezien de mogelijkheden die de ploeg van Jansen creëerde en weggaf, had Heerenveen niet tiende maar zevende moeten staan. Dat bleek uit de zogenaamde expected goals , een statistisch model dat de kwaliteit van doelpunten berekent. Een voorbeeld: een penalty wordt een kanswaarde van 0,85 toegekend, als 85 procent van alle strafschoppen wordt benut.

loading

Hoe zijn de cijfers van SC Heerenveen dit seizoen?

Belangrijkste overeenkomst is dat Heerenveen precies evenveel punten pakte na 25 speelronden. Met 33 punten staat Heerenveen nu negende, een plaats hoger dan een jaar geleden. Maar volgens het model van de expected goals staat Heerenveen dit seizoen twee plekken te hoog, gezien de kwaliteit van de kansen die werden gecreëerd en weggegeven.

Natuurlijk zijn deze data niet leidend. Ze bieden een indicatie – net als de overige statistieken. ,,Mijn gevoel zegt dat die allemaal minder zijn geworden”, opent Johnny Jansen. ,,We voetbalden vorig seizoen makkelijker. Ik denk ook dat we toen meer kansen creëerden.”

Jansen heeft gelijk. Zo springt de achteruitgang wat betreft het aantal doelpogingen in het oog. Na 25 wedstrijden stokte de teller voor Heerenveen vorig seizoen op 332. Zo bekeken was de ploeg van Jansen na Ajax (350) de meest aanvallende eredivisionist. Nu staat de ploeg van Jansen op ‘slechts’ 224 doelpogingen. Heerenveen staat daarmee in het rechterrijtje, vijf eredivisieclubs achter zich latend.

Hetzelfde verhaal is van toepassing op het aantal gecreëerde kansen, die terugliepen van 320 naar 218. ,,Veelzeggende cijfers”, weet Jansen. ,,En ik herken het ook wel.”

De trainer van Heerenveen plaatst een nuance. ,,We moeten niet vergeten dat we vorig seizoen, zeker in de eerste wedstrijden van de competitie, óók reactievoetbal speelden”, zegt Jansen. ,,Alleen waren we toen vanaf het allereerste duel beter in balbezit. Dit seizoen hebben we, zeker in het begin, countervoetbal moeten spelen. Gelukkig waren we daarin de eerste duels heel efficiënt.”

Wat zijn de cijfers van het aantal doelpogingen tegen? Met 300 pogingen van een tegenstander kon Heerenveen zich in 2019-2020 ook op dit gebied meten met de topclubs. Alleen Ajax, AZ, FC Groningen en Feyenoord deden het beter.

Minder tegendoelpunten

Het contrast met deze jaargang is groot. Nu laat Heerenveen met 383 schoten tegen alleen de staartploegen FC Emmen, Willem II, ADO Den Haag en VVV-Venlo achter zich. Opmerkelijk: Heerenveen incasseerde wel minder tegendoelpunten dan vorig seizoen (35 om 38).

Verder heeft Heerenveen nog altijd een van de jongste basiselftallen van de eredivisie. Basisspelers Sherel Floranus, Joey Veerman, Mitchell van Bergen en Jan Paul van Hecke zijn allemaal begin twintig. Het leeftijdsgemiddelde wordt verder omlaaggehaald door Arjen van der Heide en Oliver Batista Meier, die in de eerste seizoenshelft als tieners geregeld aan de aftrap stonden.

Overigens gaat het gemiddelde de komende weken ongetwijfeld omhoog, nu de winterse versterkingen Tibor Halilovic (25), Siem de Jong (31) en Lasse Schöne (34) verzekerd zijn van een basisplaats. Het aantal overtredingen dat Heerenveen beging steeg licht van 251 naar 270.

Wat is de conclusie? ,,We zijn statisch gezien achteruitgegaan. Ik denk dat iedereen de redenen wel weet”, doelt Jansen op veel versterkingen die pas vlak voor de competitiestart werden gehaald, en de reparatiewerkzaamheden die in de winterstop werden verricht. ,,Eigenlijk hebben we dit seizoen te veel achter de feiten aangelopen. Deze cijfers verrassen me niet. Maar ik vind het wel ontzettend jammer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct