Het was een apotheose in afgeslankte vorm, maar bij PKC was de blijdschap groot na het binnenhalen van de landstitel zaalkorfbal. Of er ook een veldfinale komt, is nog de vraag.

Normaal gesproken stroomt de speelvloer van Ahoy na het laatste fluitsignaal vol met hossende supporters van de winnende ploeg. Zaterdag bleef het bij een bescheiden feestje van de speelsters, spelers en technische staf van het Papendrechtse PKC, dat regerend landskampioen Fortuna met 22-18 versloeg. Het uitreiken van de medailles had de allure van het uitdelen van herinneringsvaantjes na de avondvierdaagse.

Dat had uiteraard alles te maken met de coronamaatregelen. Nadat de regering in december bekendmaakte dat topsport een uitzonderingspositie had, werd er door korfbalbond KNKV een aangepaste versie van de Korfbal League opgetuigd. Twee poules van zes teams (waaronder LDODK uit Gorredijk), geen degradatie en daarna de play-offs, met meer teams dan normaal om de spanning langer vast te houden. Met zaterdag in de RTM Stage, een kleinere nieuwe hal naast Ahoy, dus de finale. Zonder publiek uiteraard, zoals dat de hele competitie het geval was.

,,Het is niet zoals het moet zijn, zoals je wilt dat het is, maar we mogen toch tevreden terugkijken”, oordeelde Remco Winter, hoofd competitie van de bond en afkomstig uit Gorredijk. Een snelle rekensom leerde hem dat er gedurende de competitie, die startte in januari, zo’n 7000 coronatesten zijn afgenomen. ,,We hebben vijf positieve gevallen gehad, maar geen enkele daarvan op de wedstrijddag zelf en de meeste ook nog in het begin.”

Bij de bond zijn ze zeer tevreden met die cijfers. ,,En dat is natuurlijk vooral te danken aan de discipline van de clubs en de speelsters en spelers zelf. Zeker in het begin zijn er best wel eens discussies geweest, over of het allemaal wel haalbaar was. Maar iedereen is er heel scherp en strak op geweest. We hebben er enorm op gehamerd dat mensen geen groepsknuffels gingen doen, niet in de kleedkamers kwamen en snel naar huis gingen.”

Zelf was Winter ook wekelijks bij minimaal één wedstrijd aanwezig en hij zag eigenlijk nergens problemen. ,,Soms even een keer iemand wijzen op het houden van onderlinge afstand of weer even het mondkapje weer voor doen, maar grote missers hebben ik en mijn collega’s niet kunnen constateren.”

Het was voor het KNKV belangrijk dat het seizoen gespeeld kon worden, ook al was dat niet in de gewenste setting met publiek langs de lijn. ,,Gelukkig beschikken onze clubs allemaal over uitstekende livestreams, compleet met commentaar en interviews, waardoor de liefhebber de wedstrijden goed heeft kunnen volgen. Die zichtbaarheid van onze sport, ook in de landelijke pers, is heel belangrijk geweest.”

De bond hoopt(e) dat het een succesvolle Korfbal League de deur zou openen voor de rest van de korfballers, maar de overheidsmaatregelen gaven daar geen enkele ruimte voor. ,,Helaas, want wij zijn er van overtuigd dat sport veilig kan, ook in deze tijd.”

Over een hervatting van de veldcompetitie is Winter dan ook somber gestemd. Vorig seizoen moest het tweede deel van de competitie ook al geannuleerd worden. ,,Eind van deze week nemen we een beslissing, maar het ziet er niet goed uit. Als er iets mogelijk is, gaan we los, maar we zijn afhankelijk van Den Haag.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct