Heel mooi, die evenaring, maar Sherida Spitse keek zaterdag alweer vooruit. Volgende maand kan de voetbalster uit Sneek het record gespeelde interlands alléén in handen hebben.

Kon het mooier, zaterdag in het Green Point-stadion van Kaapstad? De interland van de vrouwen van Oranje tegen Zuid-Afrika was nauwelijks twee minuten onderweg toen Sherida Spitse op de rand van het vijandelijke strafschopgebied nét voldoende ruimte had om uit te halen. De middenveldster uit Sneek aarzelde niet. De bal vloog via de onderkant van de lat achter de lijn: 0-1.

156 interlands, 30 doelpunten

Het betekende de dertigste interlandtreffer voor de technisch vaardige speelster uit Sneek. Het kón niet mooier! Sherida Spitse speelde zaterdag namelijk haar 156ste interland. Daarmee kwam de 28-jarige speelster, moeder van de bijna tweejarige Jens, op gelijke hoogte met Annemieke Kiesel-Griffioen. Zij kwam tussen 1995 en 2011 uit voor het Nederlands vrouwenelftal en scoorde 19 keer voor Oranje.

,,Het was ontzettend mooi. Scoren is altijd leuk en als dat dan in zo’n wedstrijd lukt, is dat héél mooi’’, zei Sherida Spitse na de door Oranje met 2-1 gewonnen wedstrijd. ,,Natuurlijk wist ik dat ik, zodra er was afgetrapt, net zoveel interlands zou hebben gespeeld als Annemieke. Daar ben ik echt ongelooflijk trots op. Maar...’’, zei Spitse met een lach, ,,ik ben er echter nog niet voorbij. Dat is wel de bedoeling, want dan ben ik alléén recordhoudster. Dat is ook geweldig vind ik.’’

De op 29 mei 1990 geboren Sherida Spitse debuteerde op 31 augustus 2006 voor Oranje. ,,Toen was ik nog een meisje van zestien. Ik weet me die wedstrijd niet echt meer te herinneren. Ik heb er in Kaapstad in elk geval niet meer aan gedacht.’’

Spitse stond een kleine twaalf jaar geleden in het basisteam, geformeerd door bondscoach Vera Pauw, voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland. In The Valley – het stadion van Charlton Athletic, in het zuidoosten van Londen – kreeg Nederland geen poot aan de grond: 4-0. Er keken destijds bijna achtduizend toeschouwers mee bij het debuut van Spitse, die na 55 minuten werd vervangen.

Inmiddels is ze 136 basisplaatsen, 20 invalbeurten en zoals vermeld 30 doelpunten verder. Spitse incasseerde in al die interlands slechts tien gele kaarten en werd niet één keer voortijdig weggestuurd. ,,Ik heb ook nog wel samengespeeld met Annemieke’’, vertelde ze in Zuid-Afrika, waar Oranje gisteren het trainingskamp afsloot met een boottocht en kleine safari. ,,Ik vond het hartstikke leuk dat ze me na de wedstrijd een appje stuurde om me te feliciteren.’’

Mede door de specifieke kwaliteiten van Sherida Spitse (ragfijne techniek, overzicht en een harde, geplaatste trap) groeide Oranje uit tot een wereldtopper. Spitse speelde mee op de EK’s van 2009 en 2013 en natuurlijk tijdens de Europese titel-strijd van twee jaar geleden, die in eigen land leidde tot het veroveren van de beker. Als aanvoersters was Spitse de eerste van het team die de felbegeerde trofee in handen kreeg.

Taartje geregeld

In Kaapstad stonden haar ploeggenotes – onder wie keepster Loes Geurts uit Hichtum en Sisca Folkertsma uit Sloten; zij bleven de hele wedstrijd op de bank – na afloop even stil bij de mijlpaal. Spitse: ,,Ze hadden een taartje geregeld en een leuk kleinigheidje. Ik denk dat de ‘echte huldiging’ komt als ik het record straks alleen heb.’’

Daarvoor moet de voormalig speelster van Sneek, SC Heerenveen en FC Twente, nu uitkomend voor het Noorse Valerenga, nog een kleine vijf weken geduld hebben. Op 27 februari komt Nederland in Portugal tijdens de strijd om de Algarve Cup uit tegen Spanje. Begin maart staan in Portugal nog twee interlands op het programma. Ook de Algarve Cup staat voor bondscoach Sarina Wiegman en haar selectie in het teken van het WK, in juni in Frankrijk. In de eerste ronde van de strijd om de wereldtitel treffen Spitse c.s. Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada.

Sherida Spitse wil zover nog niet vooruit kijken. Eerst maar eens die 157ste. Die wedstrijd van zaterdag zal qua spelniveau niet voor eeuwig op haar netvlies branden. Na de bliksemstart hield Oranje een half uur lang de regie in handen, maar viel de ploeg zeker na rust terug. Dat had mede te maken met de vele wisselingen die werden gepleegd door Wiegman, die 25 speelsters had meegenomen. Ze had voor de plaats onder de lat gekozen voor Sari van Veenendaal. De keepster van Arsenal was, na enige duels door blessures te hebben gemist, direct weer tot aanvoerster benoemd.

Ze hadden een taartje geregeld en een leuk kleinigheidje

Waar Van Veenendaal haar vijftigste interland bijschreef, noteerde Vivianne Miedema in Kaapstad haar 54ste doelpunt voor Oranje. De voormalig speelster van Heerenveen, nu Arsenal, schoot na een kleine twintig minuten fraai raak. Miedema jaagt op het record van Manon Melis, die als ‘Leeuwin’ tot 59 treffers kwam. Melis had voor haar productie 136 interlands nodig, Miedema speelde in Kaapstad haar 69ste duel in het shirt van Oranje.

Zuid-Afrika werd door Oranje voor de zevende keer in successie over de knie gelegd. Tijdens de eerste ontmoeting, in 2000, stond Sarina Wiegman als aanvoerster in de basis. Het was voor Spitse de zesde ontmoeting met Zuid-Afrika, dat zaterdag na 33 minuten scoorde via Thembi Kgatlana. Oranje verdedigde op dat moment niet goed. Zuid-Afrika, dat in juni debuteert op het WK, had na de pauze gelijk kunnen maken.

Gevraagd naar haar mooiste interland en haar mooiste doelpunt in die wedstrijden, moest Sherida Spitse het antwoord even schuldig blijven. ,,Poeh, dat weet ik niet zo één-twee-drie. Mag ik daar even rustig over denken?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct