Oud-profvoetballer Geert-Arend Roorda laat om de week zijn licht schijnen over zaken die hem opvielen in het voorbije voetbalweekeinde.

Het was een geweldig mooi gezicht. Lasse Schöne die op zijn dooie gemak Heerenveen kwam binnen schaatsen. De 34-jarige Schöne is een bijzondere verschijning in de wereld van het topvoetbal. Geen rare trekjes, immer fatsoenlijk en respectvol, voor velen een voorbeeld.

Lasse sprak gelukkig niet over ‘thuiskomen’ en ook bleef het grote publiek gevrijwaard van andere voorgekauwde dooddoeners.

Een intelligente jongen zonder spindoctor, waar vind je ze nog? Lasse Schöne is het type voetballer voor wie het spelletje eigenlijk is bedoeld.

Transfervrij en fit

Misschien was er heel even twijfel om hem binnen te halen. Maar hij was transfervrij en fit, al is dat geen garantie voor succes. Het terughalen van oudgedienden is altijd een riskante onderneming. Want niets is nog zoals het ooit moet zijn geweest. De clubs veranderen, het spel verandert en ook de speler is niet meer dezelfde jongen van toen.

Te vaak laten vedettes zich leiden door een gekunstelde werkelijkheid. Ze laten zich aanpraten dat uitgerekend zij hun oude cluppie kunnen redden. Spelers die miljoenen hebben verdiend en met de besten op het veld stonden, moeten in hun nadagen de ster zijn tussen medespelers van een beduidend minder niveau.

Dat loopt niet altijd goed af. De drive is weg, de roem verdampt en de irritaties nemen toe wanneer het allemaal niet meer lukt.

Voorbeelden te over.

Lasse Schöne is natuurlijk van een heel andere orde. Hij weet wat hij nog kan maar vooral, hij weet wat hij nog wil: naar het EK, om nog één keer te schitteren op een groot internationaal toernooi voor zijn Denemarken. Die drive spat ervan af en daar vaart SC-Heerenveen wel bij. Na zolang op het allerhoogste niveau te hebben gespeeld, is dat ongelooflijk knap.

Hij is in Friesland wat mij betreft nu al de grote man, de maestro die zo goed is dat het pijnlijk duidelijk wordt waar het in balbezit aan schort in het Abe Lenstra stadion wanneer hij niet meedoet.

Ik hoop dat hij fit en sterk zijn wedstrijden kan blijven spelen in het team van Johnny Jansen. We zien hem dan vrijwel zeker op het EK.

Dat is hem van harte gegund.


geert.roorda@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct