Nagenoeg alle vakantiehuisjes op de Waddeneilanden zijn bezet in de voorjaarsvakantie. Ondanks de coronabeperkingen.

Terwijl de Willem de Vlamingh koers zet richting Terschelling, zit Pascalle Rademaekers uit Hilversum op een bankje in de passagiershal in Harlingen. Ze was weliswaar keurig op tijd voor de boot naar Vlieland, een uur eerder, maar ze kon er niet meer bij, want het toegestane aantal passagiers was bereikt. ,,En dus moet ik nu tot zeven uur wachten”, zegt ze.

Geen seconde had ze zich gerealiseerd dat de voorjaarsvakantie is begonnen. ,,Ik dacht dat het heel rustig zou zijn en ging ervan uit dat ik niet hoefde te reserveren.”

'Zodra je van het vasteland af bent en op de boot zit, ben je écht even weg'

Ach, er zijn ergere dingen. Straks loopt ze een rondje door de stad en dan gaat ze alsnog richting het eiland. Ze heeft er heel veel zin in. ,,Zodra je van het vasteland af bent en op de boot zit, ben je écht even weg. Ik heb hard gewerkt en heb zin om lekker te lopen en van de natuur en het mooie weer te genieten. Ik ben van plan om voor zonsopgang op te staan. Het wordt mijn eerste keer op Vlieland.”

loading

Normaal nu op wintersport

Buiten staan Noud Dumoulin uit Den Haag en zijn vriendin Romée Beaufort uit Amsterdam. Ze gaan straks met de Willem Barentsz naar Terschelling. ,,Wij werken allebei al bijna een jaar lang alleen maar thuis”, vertelt Beaufort. ,,Dan is het fijn om even in een andere omgeving te kunnen zijn, in de natuur. Op het eiland zien we mijn ouders. Zij zijn er al.”

Normaal gaan ze in februari op wintersport in Oostenrijk. ,,Dat is in de carnavalsvakantie, zoals wij het noemen, vaste prik. En dan altijd met een grote groep. Dat kan nu niet. Ik moet zeggen dat dit als een goede vervanging is.”

'Ik moet zeggen dat dit als een goede vervanging is'

Dat gevoel hebben veel meer eilandgangers. Het kabinet raadt aan om zoveel mogelijk thuis te blijven, maar aan alles merkt Michel Aaldering van de VVV op Terschelling dat Nederlanders in deze coronatijd behoefte hebben om uit te waaien en de batterij op te laden. ,,Alle vakantiehuizen zitten bij ons de komende week wel zo’n beetje vol”, zegt hij.

Op Ameland is er sprake van een vergelijkbaar beeld. ,,Het is erg druk”, zegt Cinto Prosperi van de eiland-VVV. ,,In absolute aantallen lijkt het een normale voorjaarsvakantie. Maar Duitse gasten, die normaal goed zijn voor 30 procent van de overnachtingen, zijn er nu niet. Nederlanders blijven langer dan normaal. En meer gasten komen met de auto.”

Coronamoe

Prosperi constateert dat mensen coronamoe zijn. ,,Ze zoeken iets, ze willen eruit. Last minutes en kortingen waren nu helemaal niet nodig om de huisjes vol te krijgen. Er is gewoon geboekt. Op een eiland is het eenvoudiger om afstand te bewaren dan bij wijze van spreken in een binnenstad.”

Hij kreeg vrijdagochtend een mail van een mevrouw die zich afvroeg of alle coronaregels ook op Ameland gelden. ,,Ze dacht echt dat het hier allemaal wat soepeler is. Noem het maar wishful thinking . Ik moest haar vertellen dat op de eilanden de maatregelen natuurlijk net zo goed gelden. Het is alleen wel een feit dat je op Ameland, in je eigen bubbel, wat minder om je heen hoeft te kijken. Een vakantiehuis is bijna altijd vrijstaand.”

'Ik moest vertellen dat op de eilanden de maatregelen natuurlijk net zo goed gelden'

Ook op Vlieland zijn de vakantiebungalows nagenoeg allemaal vol de komende week, vertelt Annie Beiboer van de plaatselijke VVV. ,,De hotels zijn matig gevuld, maar in een huisje ben je zelfvoorzienend.”

Gezinnen en senioren

Vooral gezinnen hebben geboekt. ,,Maar ook wel senioren”, vertelt Beiboer. ,,De bezettingsgraad van de accommodaties is trouwens niet alleen in deze vakantie goed. Zeker in januari en februari werd er aanzienlijk beter verhuurd dan in voorgaande jaren. Als je thuis moet werken, kun je dat net zo goed op het eiland doen.”

De huisjes mogen allemaal vol zitten, dat wil niet zeggen dat je over de koppen kunt lopen, benadrukt Aaldering van Terschelling. ,,Het is geen hoogseizoen. Dagjesmensen zijn er niet zoveel. Er is ruimte genoeg en de natuur is altijd open. Gasten kunnen fietsen en wandelen. Samen met Staatsbosbeheer hebben we de Terschelling-challenge bedacht, met tips over wat je in de natuur allemaal kunt doen.”

'Als je thuis moet werken, kun je dat net zo goed op het eiland doen'

Dat eten in een restaurant of een biertje drinken bij een strandtent er niet in zit, weerhoudt mensen niet te komen. Horeca-ondernemers op de eilanden spelen op de coronasituatie in met een bezorg- en afhaalservice. Zo ook op Schiermonnikoog, vertelt Joke Eijer van het VVV-kantoor. ,,We organiseren hier wandelingen, waarbij mensen zes horecagelegenheden kunnen kiezen. Daar lopen ze langs en op elke plek krijgen ze een lekker hapje.”

Op de veerboten is nog wel wat bewegingsvrijheid, stelt directeur Ger van Langen van Wagenborg, dat de passagiersdiensten naar Ameland en Schiermonnikoog verzorgt. Hetzelfde geldt voor de veerboten naar Terschelling en Vlieland, zegt directeur Dirk Spoor van rederij Doeksen. ,,In het winterseizoen nemen we sowieso al minder mensen mee dan dat we zitplaatsen hebben. Door corona hebben we dat nog wat verder naar beneden geschroefd. Op Willem de Vlamingh hebben we binnen 600 zitplaatsen, maar we hebben het maximum aantal passagiers op 475 gezet. Dan nog is de anderhalve meter niet overal haalbaar. We stimuleren alle mensen die naar een eiland willen om te kiezen voor de minder drukke afvaarten. Bovendien doen we aan gefaseerd ontschepen. Dus niet iedereen gaat tegelijk van boord. We hebben het in de macht.”

'We hebben het in de macht'
Je kunt deze onderwerpen volgen
Terschelling
Waddengebied
Coronavirus
Video
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct