De Vries pakt nu wel goud met ploegenachtervolging

Vorige week in Obihiro moesten de Nederlandse achtervolgingsmannen nog genoegen nemen met zilver, een week later in Tomakomai was het wel raak. In de buitenlucht van Tomakomai maakten Douwe de Vries, Patrick Roest en Marcel Bosker een uitstekende indruk.

Met de entree van Roest, die Chris Huizinga verving, kreeg de Nederlandse formatie een flinke kwaliteitsinjectie. De man in vorm was er mede verantwoordelijk voor dat olympisch kampioen Noorwegen op ruime achterstand werd geschaatst (3.45,87 om 3.47,17). Vlak achter de Noren werd Japan derde.

De Nederlandse vrouwen kwamen in de vrieskou (-5 graden) te kort voor een podiumplaats. Antoinette de Jong, Lotte van Beek en Joy Beune werden slechts vierde. Het verschil met winnaar Japan was ruim 5,5 seconde. Ook Canada en Rusland waren sneller dan de Nederlandse vrouwen.

Kodaira met wereldrecord ongenaakbaar op de sprint

Op de 500 meter sloeg Noa Kodaira weer hard toe bij de vrouwen. Ze klokte 38,03 en was daarmee een halve seconde sneller als de nummer twee Vanessa Herzog. Er was op buitenijs nog nooit sneller gereden. Jutta Leerdam was op plaats negen (39,40) de beste Nederlandse.

Gewestelijk schaatssters Janine Smit en Femke Beuling maakten voor het eerst dit seizoen hun opwachting in de A-groep. De Heerenveensen moesten genoegen nemen met plaatsen in de achterhoede. Smit (39,83) werd zeventiende, Beuling (39,86) twintigste en laatste.

Omdat ze vorig weekeind een misser maakte bij de start van de 500 meter en het daardoor in de rug schoot, kwam Letitia de Jong in Tomakomai uit in de B-groep. Ze werd daarin derde in 39,89.

Smeekens op het podium achter Japanners

Jan Smeekens zorgde voor de eerste Nederlandse 500-metermedaille van dit wereldbekerseizoen. Hij werd derde in 35,58. Alleen twee Japanners waren de Sneker te snel af. Tatsuya Shinhama won in 35,45, Yuma Murakami (35,53) werd tweede. Kjeld Nuis won in 35,90 de B-groep.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement